17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
6 mituri despre o legumă în criză
6 mituri despre o legumă în criză
Preţul cartofului urcă spre cer, piureul şi ciorba clasică par în pericol. Să vedem ce spun specialiştii. Din câte se pare, chiar nu ar fi rău să ne mai abţinem de la leguma-vedetă, adusă cu secole în urmă tocmai din Americi.
Potrivit experţilor citaţi de safitusanatos.ro, cele şase mituri ale cartofului sunt următoarele:

1) Cartoful îngraşă
Adevărat: cu un raport mic între proteine şi calorii (în jur de 2/85 la 100 de grame) cartoful este, într-adevăr, un aliment ineficient. În plus, conţine mult amidon şi fibre puţine, astfel încât combinat cu alte alimente îngreunează digestia, eliberarea de energie şi favorizează acumularea de ţesut adipos.

2) Cartoful îngraşă mai puţin decât pâinea.
Fals: raportul dintre proteine şi calorii este mai mic decât cel al pâinii. Comparându-l cu pâinea integrală, dezavantajul cartofului este şi mai mare: în timp ce pâinea integrală conţine multe fibre, care favorizează eliminarea din organism a unei părţi dintre glucidele sale înainte de asimilare, cartoful este sărac în fibre.

3) Cartofii sunt buni pentru stomac.
Adevărat, dacă sunt fierţi: amidonul din cartofii fierţi joacă rol de pansament gastric. Cartofii prăjiţi sunt mai greu digerabili şi, chiar dacă au şi ei un anume efect de tampon gastric, agresează ficatul, vezica biliară şi pancreasul.

4) Cartofii sunt cancerigeni.
Fals: cartofii în sine nu măresc riscul de cancer. Cartofii prăjiţi, în schimb, au un anumit efect de creştere a riscului de cancer.

5) Cartofii stimulează buna dispoziţie.
Adevărat. Efectul pe termen scurt poate fi uneori mai „vizibil” decât în cazul consumului de pâine integrală. Consumată pe termen lung, pâinea neagră şi integrală este mai benefică pentru creier şi pentru “starea de bine” decât cartoful (consumat regulat), datorită pluşului de vitamine din complexul B (în cantităţi superioare celor din cartofi).

6) Cartofii cu coaja verde sunt toxici.
Adevărat, în cea mai mare parte. Lumina mai intensă poate înverzi tuberculii şi poate creşte conţinutul de glicoalcaloizi (toxici) din cartofi (conţinut deseori proporţional cu sinteza de clorofilă, care înverzeşte coaja). Glicoalcaloizii nu sunt cancerigeni: ei sunt toxine cu efecte rapide în special asupra sistemului nervos şi asupra celui endocrin.

Cu ce înlocuim cartoful?

Pentru o dietă cât mai sănătoasă, vă recomandăm înlocuirea garniturilor de cartofi cu garnituri din varză, conopidă sau alte legume (mazăre mai rar). Cartofii şi orezul nu trebuie eliminate complet din alimentaţie, dar consumate rar şi doar în mâncăruri de post, cu legume (cartofi puteţi folosi inclusiv în salate cu legume). Mâncărurile din carne n-ar trebui niciodată însoţite de cartofi (asimilarea proteinelor se face mai greu, iar carbohidraţii din cartofi se depun).

Articole înrudite