16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Femeile care prezintă un risc crescut de cancer mamar ar trebui să urmeze un tratament medicamentos preventiv, susţin experţii în oncologie de la Queen Mary University, Londra.
Oncologii din Statele Unite şi Marea Britanie sunt de părere că aşa cum milioane de oameni din întreaga lume iau pastile pentru a preveni bolile de inimă, femeile care prezintă risc de cancer de sân ar trebui să urmeze un tratament preventiv. Desigur, recomandarea acestora a ridicat semne de întrebare în rândul altor specialişti care atrag atenţia asupra efectelor secundare pe care medicaţia extrem de puternică, de altfel, le-ar putea avea.
"Administrarea medicamentelor preventiv, pentru a preîntâmpina instalarea unui cancer, a fost întotdeauna un concept ciudat. Însă cardiologii fac asta de ani de zile. Cum ar fi să mergem la medic cu presiune arterială mare, iar el să ne trimită acasă spunându-ne să revenim peste un an să vadă dacă am făcut, între timp, un atac de cord?", şi-a arătat profesorul Jack Cuzick, de la Queen Mary University, indignarea.
Tamoxifen, unul dintre cele mai comune medicamente administrate femeilor care suferă de cancer mamar, a demonstrat că poate reduce, pe termen lung, riscul de reinstalare a bolii cu 40%. Pe lista efectelor secundare ale acestui medicament se numără însă afecţiuni deloc de neglijat, precum cancerul uterin!
Profesorul Cuzick ne lămureşte însă şi în această chestiune: "Amploarea efectelor secundare este mică comparativ cu boala pe care încercăm să o prevenim. La 10 cazuri de cancer mamar există posibilitatea (nu certitudinea!) de a genera 2 cancere endometriale. Procentul risc/beneficii este, în cazul acesta, pozitiv, după părerea mea".
Optimismul expertului este determinat, însă, şi de o nouă generaţie de medicamente, mult mai eficiente decât Tamoxifenul. Cine ar trebui să urmeze un astfel de tratament? Femeile care prezintă un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta teribila maladie. Moştenirea genetică şi densitatea sânului la mamografie - când mai mult de 75% din suprafaţa sânului este opacă - riscul este de 4 ori mai mare decât în cazul femeilor al căror ţesut mamar nu este dens.

Articole înrudite