24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernul şi-a deschis vistieria şi este dispus să ofere acum 100 de lei pe hectar pentru fiecare fermier, cu titlu de ajutor de minimis pentru secetă. Asta după ce luni de zile agricultorii s-au plâns că nu mai au bani pentru următoarea campanie agricolă, dar se pare că atunci nu se găseau bani. Beneficiază de acest ajutor fermierii care au exploataţii de peste un hectar, însă în limita a 10 hectare de teren arabil. Asta înseamnă că pot beneficia de acest ajutor financiar şi societăţile sau marile exploataţii agricole, care administrează sute sau mii de hectare, însă vor primi bani doar pentru 10 hectare. Este motivul pentru care marile asociaţii ale producătorilor agricoli au decis să refuze înscrierea pentru încasarea acestor bani. Autorităţile locale cred însă că sprijinul financiar nu este neapărat direcţionat electoral. „Prin această măsură s-a dorit susţinerea financiară a micilor fermieri, extrem de afectaţi de secetă”, a declarat Violeta Nanu, directorul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Galaţi.
Plăţile încep pe 1 noiembrie
Fermierii interesaţi pot depune cereri la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi până pe 16 octombrie, urmând ca plata să se facă într-o singură tranşă, pe 1 noiembrie 2012. Se discută în prezent posibilitatea ca agricultorii să poată depune cererile la primăriile din localităţile unde domiciliează pentru a reduce costurile cu deplasarea pe care aceştia ar trebui să le suporte. Cererile ar fi ulterior adunate de reprezentanţii DADR Galaţi, însă rămâne de văzut dacă iniţiativa va fi şi pusă în practică. Nu se ştie deocamdată câţi potenţiali beneficiari ar putea fi, la APIA Galaţi fiind înregistraţi în prezent peste 24.000 de fermieri. Numărul acestora este mult mai mare, în special al celor care au porţiuni mici de teren, puţin peste un hectar, pe care le exploatează singuri.
Seceta din ultimele luni i-a lovit puternic pe fermierii gălăţeni. Mii de hectare de grâu, porumb şi floarea-soarelui sunt calamitate, în unele cazuri chiar în proporţie de 100%.


Articole înrudite