28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alertă europeană la botulism
Alertă europeană la botulism
În cadrul sistemului european de alertă precoce şi răspuns rapid (EWRS) a fost transmisă informaţia că în Franţa au fost identificate în zilele de 3 şi 5 septembrie două focare de botulism: un focar cu 5 cazuri în districtul Vaucluse din sudul Franţei şi un focar cu 3 cazuri în districtul Some în nordul ţării. Toate cele 8 cazuri de îmbolnăvire au dezvoltat insuficienţă respiratorie. În ambele focare a fost incriminat un aliment comun: tapenade (produs alimentar pe bază de măsline) cu migdale, produs şi distribuit de firma „Les Delices de Marie-Claire” din Vaucluse, sudul Franţei. Lotul de produse implicat în ambele focare este 112005 şi a fost livrat în magazine din 4 districte (Bouches-du-Rhône, Drome, Var şi Vaucluse) începând cu data de 31.05.2011, având termen de expirare 16.12.2012. Toate produsele implicate au fost retrase de pe piaţă şi a fost oprită producţia firmei. Produsele nu au fost exportate, însă având în vedere că regiunea în cauză este o regiune turistică, atât pentru turiştii francezi cât şi pentru turiştii internaţionali, autorităţile franceze au emis o alertă europeană, se arată în informarea remisă de către Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Simptome şi riscuri
Botulismul este o boală gravă, care apare în urma consumului de alimente contaminate cu bacteria botulinică, în special conserve preparate în casă, slănină, cârnaţi afumaţi, peşte afumat/sărat, carne la untură etc.
„Principalele semne ale bolii sunt  tulburări digestive (uscăciunea gurii, greaţă, dureri abdominale), cefalee, ameţeli, astenie accentuată, paralizii faringiene (înghiţire dificilă, voce răguşită, vorbire dificilă) ori manifestări oculare (strabism). În cazuri severe se ajunge la paralizii ale gâtului, membrelor, ale muşchilor respiratori, ceea ce provoacă insuficienţă respiratorie. Recomandăm populaţiei să evite consumul de conserve din legume, carne şi peşte, preparate în casă în condiţii necorespunzătoare, respectiv nesterilizate prin fierbere minim 30 de minute. La fel, de evitat este consumul de conserve cu termen de valabilitate expirat, al căror capac este bombat, al alimentelor cu aspect şi miros neplăcut. Se cere o  curăţare atentă şi spălarea riguroasă a produselor vegetale. Surse de infecţie pot fi carnea afumată, şunca, cârnaţii sau alte preparate alimentare produse în casă. Recomandăm ca orice persoană care prezintă semne ale botulismului şi care a călătorit recent în Franţa şi a consumat alimentul respectiv, să se adreseze imediat medicului de familie sau medicilor specialişti din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi. Ultimul caz de botulism din Galaţi s-a înregistrat la Tuluceşti, infecţia pornind de la nişte conserve cu produse din peşte.


Articole înrudite