03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Autocamion cu lemn fără documente, depistat de jandarmii gălăţeni
Autocamion cu lemn fără documente, depistat de jandarmii gălăţeni

Un echipaj de jandarmerie aflat în misiune de patrulare pe raza localităţii Târgu Bujor a observat pe DJ242 un autocamion staţionat şi încărcat cu material lemnos, motiv pentru care a trecut la verificarea legalităţii transportului şi a deţinerii lemnelor. Conducătorul auto nu a putut prezenta jandarmilor documente justificative declarând verbal că materialul lemnos a fost încărcat din Târgu Bujor, de la sediul firmei unde este angajat, şi urma să îl livreze tot unei societăţi de pe raza aceleiaşi localităţi.
În urma verificărilor efectuate de către jandarmi, atât în teren cât şi la sediul operatorului economic, s-a constatat faptul că transportul de material lemnos s-a făcut între două societăţi din aceeaşi localitate, fără a se emite documente legale de transport şi de ieşire a mărfii din gestiune. De asemenea, operatorul economic a prezentat documentele de intrare a materialului lemnos în gestiune, iar administratorul societăţii a declarat verbal jandarmilor că se grăbea să plece din localitate şi a omis să întocmească actele legale care să însoţească transportul.
La interogarea bazei de date SUMAL-I Wodd Tracking rezultatul a fost negativ, iar la cubarea materialului lemnos a fost stabilită o cantitate de 22,50 m3 lemn de foc, de diverse esenţe (fag, mesteacăn, carpen).
Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 5.000 lei, aceeaşi sancţiune fiind aplicată şi operatorului economic. De asemenea, întrucât transportul depăşea cu mult preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, jandarmii au confiscat materialul lemnos şi autocamionul, urmând ca valorificarea acestora să se facă conform prevederilor legale.
SUMAL este un sistem informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase realizat de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură şi are ca principal obiectiv: creşterea eficienţei controlului de reducere a infracţionalităţii în domeniul forestier, prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale, prin controlul provenienţei lemnului şi al asigurării trasabilităţii acestuia, obţinerea de informaţii statistice la nivel naţional privind volumul de lemn exploatat şi al materialelor lemnoase rezultate; practică unitară în evidenţa gestionară a materialelor lemnoase.


Articole înrudite