04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Direcţia de Sănătate Publică Galaţi anunţă populaţia că drept urmare a evoluţiei focarului de holeră din Ucraina şi a focarului de diareee acută cu sânge din Germania, persoanele care au călătorit recent în ţările menţionate, în situaţia în care prezintă simptomele de boală, să se prezinte de urgenţă la medicul de familie, la Spitalul de Boli Infecţioase „Cuvioasa Parascheva” Galaţi sau la secţia de boli infecţioase a Spitalului Municipal „Anton Cincu” Tecuci. Simptomele care trebuie să pună în alertă populaţia sunt diaree apoasă însoţită de vărsături; crampe musculare, hipotermie,    stare de lipotimie, tensiune arterială scăzută şi semne de deshidratare cum ar fi pliu cutanat persistent, piele cu aspect uscat.
Pentru prevenirea unor astfel de probleme, Compartimentul de Promovare şi Evaluarea a Sănătăţii din cadrul DSP recomandă respectarea regulilor „de aur” privind pregătirea în siguranţă a alimentelor:
1. Preparare termică corespunzătoare a alimentelor crude – tratare termică de cel puţin 70°C, fructele şi legumele ce se doresc a fi consumate în stare proaspătă necesită curăţăre şi spălare cu apă în jet, iar laptele trebuie fiert înainte de consumare.
2. Mâncarea trebuie consumată imediat. Dacă e o cantitate mai mare de mâncare preparată şi nu e consumată imediat, trebuie păstrată la rece sub +4°C, în frigider.
3. A se pregăti alimente doar pentru o masă. Pentru păstrarea în condiţii optime, alimentele pregătite se pot depozita la frigider sau la cald la peste 60°C (când e necesar păstrarea produselor alimentare mai mult de 4-5 ore).
4. A se evita contactul dintre alimentele crude şi cele gătite – se pot contamina cu germeni patogeni alimentele tratate termic de la cele crude folosind aceleaşi suprafeţe de tăiere, acelaşi cuţit sau manipularea peştelui crud odată cu alimentele gătite.
5. Alegeţi alimente procesate în situaţii de risc epidemiologic (situaţii de urgenţă, catastrofe). În această situaţie alimentele în stare naturală trebuie curaţate şi spălate înainte de consum.
6. Spălaţi-vă mâinile în mod repetat – înainte de pregătirea, servirea sau consumul de alimente, după folosirea toaletei sau schimbarea scutecului unui copil sau atingerea animalelor.
7. Atenţie la igiena spaţiilor de preparare a alimentelor – bucătăria şi zonele de depozitare a alimentelor trebuie curăţate meticulos, iar deşeurile solide de bucătărie trebuie eliminate în mod corespunzător.
8. Utilizaţi apa în condiţii de siguranţă – în cazul în care siguranţa apei potabile a fost perturbată, apa destinată preparării alimentelor trebuie fiartă şi răcită în prealabil. Atenţie - laptele condensat sau pudră trebuie reconstituit numai cu apă potabilă.
9. Fiţi prudenţi cu alimentele cumpărate – în situaţii de risc epidemiologic, alimentele cumpărate pe stradă trebuie să fie bine fierte/pregătite în condiţii de igienă corespunzătoare.
10. Atenţie la sugarii alăptaţi la sân şi copiii mici. Laptele matern protejează împotriva diareei la sugari prin proprietăţile sale antiinfecţioase, minimizând astfel expunerea celor mici la agenţi patogeni care pot genera toxiinfecţii alimentare.

Articole înrudite