04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Examenul de bacalaureat va începe în 6-8 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmată în 8-10 iunie de proba B - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 10-17 iunie de evaluarea compeţentelor digitale, proba D, şi în intervalul 20-23 iunie de proba C - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
MECTS a hotărât ca prima zi a probei D de evaluare a competenţelor digitale să fie vineri 10 iunie, în loc de 13 iunie, întrucât zilele de 12 şi 13 iunie sunt libere cu ocazia Sărbătorii de Rusalii, potrivit Codului Muncii. Direcţiile responsabile cu organizarea şi desfăşurarea examenului au propus conducerii MECTS ca prima zi a probei D de evaluare a competenţelor digitale să se desfăşoare în data de vineri, 10 iunie 2011.
Perioada alocată desfăşurării probei D se menţine la cinci zile.
Probele scrise de la bacalaureat încep în 27 iunie cu Limba şi literatura română - proba E)a), în 28 iunie este progamată proba E)b), testarea la Limba şi literatura maternă, în 29 iunie va fi susţinută proba obligatorie a profilului - proba E)c) - şi în 1 iulie proba la alegere a profilului şi specializării, proba E)d).
În 3 iulie vor fi afişate rezultatele, în 4 iulie vor putea fi depuse eventualele contestaţii, care vor fi rezolvate în 5-7 iulie, urmând ca în 8 iulie să fie afişate rezultatele finale.
Potrivit anunţului făcut la sfârşitul lunii mai de ministrul Educaţiei Daniel Funeriu, măsurile de securitate pentru eliminarea fraudei la examenul de bacalaureat au fost sporite, iar cei care copiază vor fi şi mai drastic sancţionaţi, ei fiind eliminaţi şi primind interdicţie de a participa la două sesiuni.
"Reamintesc că este interzis accesul în sală cu telefone mobile sau alte astfel de instrumente. Tot pe palierul prevenţiei au fost transparentizate toate măsurile, astfel că organizaţii de părinţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale care au fost acreditate de către inspectoratul şcolar judeţean vor putea să aibă acces la tot ceea ce ţine de supravegherea examenelor şi la procedurile de desfăşurare a bacalaureatului", a mai spus ministrul Educaţiei.
De asemenea, au fost întărite şi ridicate la nivel sporit sancţiunile pentru cei care au fraudat.
"Este vorba de interdicţia de a da bacalaureatul următoarele două sesiuni, în cazul celor care sunt prinşi copiind. Aşadar, când vorbim despre bacalaureat spunem stabilitate, organizare ireproşabilă, transparentizare sporită prin accesul observatorilor acreditaţi la supraveghere. Toţi inspectorii generali şcolari au fost instruiţi să colaboreze cu organele de anchetă în cazul fraudelor", a adăugat Funeriu.
MECTS va institui, la fel ca anul trecut, o linie verde pentru semnalarea tuturor tentativelor şi cazurilor de potenţială fraudare, a mai spus ministrul.
"La acest Tel Verde pot fi semnalate eventualele situaţii privind acordarea de foloase materiale necuvenite sau tentative de acest fel. În plus, pot fi semnalate eventualele cereri sau presiuni asupra copiilor şi părinţilor pentru şpagă. Este interzisă şpaga în învăţământ, fie că este vorba de bacalaureat, alt examen sau înscrierea în clasa întâi", a conchis ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Proba D de evaluare a competenţelor digitale va începe în data de 10 iunie

Prima şi a doua zi de Rusalii (12-13 iunie 2011) sunt zile de sărbători legale în care nu se lucrează. În perioada premergătoare examenului de Bacalaureat 2011, direcţiile de specialitate ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului au purtat un dialog constant cu comisiile judeţene de bacalaureat. În urma discuţiilor, direcţiile responsabile cu organizarea şi desfăşurarea examenului au propus conducerii Ministerului Educaţiei ca prima zi a probei D de evaluare a competenţelor digitale să se desfăşoare în data de vineri, 10 iunie 2011. În luarea deciziei s-a ţinut cont şi de dificultatea probelor pe care absolvenţii de clasa a XII-a le vor susţine în data de 20 iunie - proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (înţelegerea textului audiat şi probă scrisă).
Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene să ia toate măsurile necesare pentru comunicarea acestei decizii în unităţile de învăţământ şi pentru informarea corectă a tuturor candidaţilor. Precizăm că perioada alocată desfăşurării probei D se menţine la 5 zile.



Articole înrudite