02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Judeţului nostru i-au fost alocate sume mai mici comparativ cu altele, conform datelor prezentate de Eugen Chebac, preşedintele CJ, care acuză defavorizarea din considerente politice. Chebac a adus ca exemple judeţe precum Iaşi, Constanţa şi Suceava. Iaşiul, cu o populaţie de circa 20 de mii de locuitori, ce o depăşeşte pe a noastră, a primit fonduri cu 100 de milioane mai mari, existând la prima vedere legat de această părimă comparaţie, o logică demografică a repartizărilor, însă şi alte judeţe mai mici au fost favorizate, faţă de noi.
Eugen Chebac reclamă faptul că fiecare judeţ a primit fonduri de la bugetul de stat în funcţie de coloratura politică, care a generat preferinţe: „Dacă ne uităm la judeţul Iaşi, care are o populaţie cu puţin mai mare decât judeţul Galaţi, observăm că are alocate 214 milioane lei, dar preşedintele CJ de acolo l-a susţinut pe un anumit candidat la preşedinţia ţării. La fel, la Suceva, un judeţ sub două-treimi din judeţul Galaţi, s-a alocat suma de 117 milioane lei. În schimb la Constanţa, judeţ condus tot de un social-democrat, mai mare decât Iaşiul şi Galaţiul, s-au dat numai 151 milioane lei”.
Alocarea a dus la o scădere cu 7% a bugetului judeţului nostru în acest an faţă de anul anterior. Solicitarea Galaţiului a fost de 141 de milioane de lei şi a primit 123.657 milioane de lei, ceea ce a generat un deficit de peste 17 milioane de lei. Cea mai mare parte a deficitului afectează sistemul sanitar gălăţean, cifrând 14,3 milioane lei.
Chebac poartă în continuare tratative pentru suplimentarea fondurilor alocate judeţului nostru, în special pentru sănătate.
Dacă nu va reuşi să obţină fondurile necesare, Chebac se vede nevoit să recurgă la concedieri: „Nu ştiu cum o să gestionez un astfel de buget. Probabil că o să fac o restructurare, sau guvernanţii trebuie să revină asupra deciziilor date pentru că aceste alocări pe formule matematice nu ţin cont de realităţile din judeţ”. Chebac a menţionat că organigrama modificată prin preluarea Spitalului de la Bereşti, cu 111 persoane, nu a fost luată integral în calculul la alocare. În aceste condiţii şi-ar putea pierde locurile de muncă funcţionari TESA, personal de la întreţinere din sistemul sanitar, la care ar putea să se adauge şi cei de la sistemul de gospodărire publică, plecările totalizând circa 180 de persoane.

Articole înrudite