02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ai terminat o facultate de inginerie, matematică, farmacie, informatică sau medicină veterinară? Atunci ai toate şansele să lucrezi în domeniul tău! Potrivit unui studiu despre corelarea sistemului de învăţământ cu piaţa muncii, acestea sunt profesiile în care cei mai mulţi dintre absolvenţi îşi găsesc un job în domeniul pentru care s-au pregătit. Dacă, în schimb, ai urmat o facultate de limba şi literatura română, de istorie, administraţie publică sau geografia turismului, cel mai probabil vrei lucra într-un domeniu care nu are nicio legătură cu profesia ta.
Cel puţin aşa spun absolvenţii care au terminat o facultate în ultimii cinci ani şi din care doar unii au avut norocul să se angajeze potrivit pregătirii lor.
În ceea ce priveşte părerea tinerilor despre competenţele obţinute în şcoală, majoritatea covârşitoare spune că învaţă meserie la locul de muncă şi că şcoala nu îi pregăteşte pentru a se integra pe piaţa muncii. Poate de aceea, nici pe angajatori nu-i interesează câte diplome are un candidat, ci ce ştie să facă.
Astfel, potrivit studiului dat publicităţii de Consiliul Naţional al Calificărilor şi al Formării Profesionale a Adulţilor (CNCFPA), peste 60% dintre absolvenţii unor facultăţi de cibernetică, inginerie, matematică, teologie sau medicină veterinară s-au angajat, după absolvire, în domeniul în care s-au pregătit. De pe lista extinsă a celor care s-au angajat în domeniul studiat mai fac parte cei care au terminat farmacie, pedagogie şcolară sau informatică.
În schimb, aproape jumătate din cei care au terminat o facultate de ştiinţe politice, relaţii internaţionale, administrarea afacerilor sau turism au răspuns că, după absolvire, au reuşit să se angajeze într-un domeniu conex celui absolvit. Acelaşi lucru susţin şi cei care au terminat facultăţi din domeniul ştiinţelor socio-umane, respectiv sociologie, asistenţă socială, limbi moderne sau jurnalism.
Cei care au avut cele mai mici şanse să profeseze în domeniul studiat la şcoală au fost absolvenţii de limba şi literatura română, istorie, administraţie publică sau relaţii internaţionale. Peste 40% din absolvenţii acestor specializări au declarat că şi-au găsit joburi în domenii care nu au legătură cu specializarea absolvită.

Cât de specialişti ies tinerii din şcoală? 86% spun că învaţă meserie la locul de muncă!

Atât angajatorii cât şi absolvenţii consideră că, în momentul de faţă, sistemul de învăţământ superior reuşeşte să furnizeze absolvenţilor cunoştinţele teoretice de care aceştia au nevoie, nu însă şi abilităţile practice. Respondenţii sunt de părere că există o diferenţă între ceea ce oferă facultăţile şi cerinţele de la locul de muncă. În consecinţă, trei sferturi dintre absolvenţi spun că au nevoie de cursuri de formare sau de pregătire profesională după facultate, două treimi dintre aceştia urmând astfel de cursuri, altele decât master sau doctorat. Tocmai din acest motiv, angajatorii spun că sunt mai degrabă interesaţi de competenţele pe care le au absolvenţii când vin să se angajeze şi mai puţin de specializarea absolvită sau de prestigiul universităţii. Trei sferturi dintre angajatori susţin că nu contează dacă un posibil angajat are doar diploma de facultate sau are şi diploma de master.
Majoritatea absolvenţilor – 86%, consideră că au învăţat meserie mai degrabă la locul de muncă şi nu la facultate.
Raportat la domeniul în care şi-au obţinut licenţa, absolvenţii de ştiinţe economice sunt cei mai nemulţumiţi de pregătirea primită în timpul facultăţii. La polul opus se afla cei care au terminat arte, arhitectură şi urbanism sau sănătate, care se declară mulţumiţi de pregătirea primită, afirmând că i-a ajutat la locul de muncă obţinut ulterior.

Articole înrudite