Specialiştii români în nutriţie sunt de părere că trebuie să bem apă atunci când ne este sete, în funcţie de greutate corporală şi de activitatea zilnică. Mai mult directorul Institutului de Cercetări Alimentare, dr. Gheorghe Mencinicopschi, avertizează că studiul citat de presa britanică, potrivit căruia nu este indicat să bem 2 litri de apă pe zi pentru că tulbură somnul este "o manipulare gravă".
Beţi apă când vă este sete şi consumaţi mai multă apă atunci când depuneţi efort, faceţi sport sau când este foarte cald şi transpiraţi excesiv. Acestea sunt sfaturile mai multor medici români. Potrivit dr. Gheorghe Mencinicopschi, este corect să bem apă când ne este sete, iar cantitatea recomandabilă se calculează astfel: numărul de kilograme înmulţit cu 30 mililitri de apă sau un militru de apă pentru fiecare kilocalorie consumată.
Dr. Mencinicopschi arată că, în condiţii normale, un adult trebuie să consume o cantitate de apă echivalentă cu produsul dintre numărul de kilograme şi 30 mililitri. De exemplu, la 70 kilograme, este recomandabil să beţi aproximativ 2 litri de apă, aşa cum, la 50 de kilograme, este recomadabil să beţi 1,5 litri de apă. Doctorul a atras atenţia că şi spoturile televizate care recomandă să bem 2 litri de lichide pe zi sunt incorecte căci trebuie să bem apă, şi nu orice lichide.
Problema apare la bătrâni, din cauza diferitelor boli. În acest caz, doctorul Eduard Adamescu, specializat în diabet, nutriţie şi boli metabolice, de la Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa”, atrage atenţia asupra faptului că aceste persoane trebuie să se consulte cu medicul şi să consume apă în funcţie de specificul afecţiunii. Totuşi, dr. Corina Zugravu a declarat că şi dacă am consuma mai multă apă pe zi decât este necesar, rinichii o vor elimina şi nu este nici un pericol, dacă avem un organism sănătos.
Reacţia medicilor români vine după ce presa britanică a publicat un articol din care reieşea faptul că recomandarea de a consuma şase - opt pahare de apă pe zi nu are sens, căci studiile efectuate până acum nu au reuşit să demonstreze o legătură clară între cantitatea de apă băută şi gradul de îmbunătăţire a sănătăţii. Studiile citate de netdoctor.co.uk indicau faptul că un consum excesiv de apă duce la tulburări ale somnului, pentru că oamenii sunt nevoiţi să meargă la toaletă mai des, poate provoca leziuni renale, iar marii consumatori de apă riscă să dezvolte hiponatremie - o boală foarte gravă, adeseori cu deznodământ letal, care reduce nivelul de sodiu din organism şi provoacă umflarea creierului.
"Prin urmare se pare că apa nu este soluţia la problemele de sănătate. Sunt multe organizaţii cu interese care le spun medicilor şi pacienţilor ce să facă. Ar trebuie să nu acceptăm recomandările lor", a spus medicul britanic Margaret McCartney, unul dintre autorii studiului.