05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pe Bulevardul Marii Uniri - zona Faleza Dunării, în clădirea Camerei de Conturi, îşi desfăşoară activitatea Biroul teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului, având ca rază de competenţă judeţele Brăila, Galaţi şi Vrancea.
Biroul Teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului şi-a început activitatea în luna martie 2006. De atunci, am prezentat în numeroase rânduri activitatea instituţiei, atât prin  apariţii la televiziunile locale, cât şi prin articole publicate în presă. Cu toate acestea, un număr însemnat de persoane ne-au solicitat şi ne solicită în continuare, atât în cadrul audienţelor, cât şi prin intermediul petiţiilor, consultaţii juridice sau reprezentare în justiţie. De aici rezultă că publicul larg nu cunoaşte încă, în suficientă măsură, ce este, ce misiune are şi ce poate face instituţia Avocatul Poporului. Drept urmare, ne-am propus ca, în trei articole succesive, să răspundem sintetic, dar cât mai complet, la aceste întrebări. În primul articol, dedicat filosofiei instituţiei, am arătat că, inspirându-se după ombudsmanul apărut în Suedia, Constituţia României a consacrat instituţia Avocatul Poporului, ca principală formă de control parlamentar, având ca scop garantarea respectării drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice. Avocatul Poporului întreprinde, în mod gratuit, acţiuni de natură necontencioasă, pentru a determina autorităţile publice, în special cele administrative, să înceteze de bună voie încălcările de drepturi pe care le-au comis şi să repare efectele acestora. În cel de-al doilea articol, pornind de la misiunea instituţiei Avocatul Poporului şi anume, apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice,  am prezentat mijloacele juridice specifice prin care instituţia noastră poate acţiona pentru a-şi îndeplini atribuţiile. În articolul de faţă vom prezenta mijlocul cel mai important, la dispoziţia persoanelor fizice, de a solicita intervenţia instituţiei Avocatul Poporului şi anume, petiţia. Dreptului de petiţionare al persoanei fizice care ni se adresează îi corespunde obligaţia noastră de a soluţiona petiţia, declanşându-se astfel acţiunea instituţiei pentru restabilirea eventualelor drepturi încălcate.
Petiţiile se exprimă în scris şi pot fi expediate prin poştă, prin e-mail sau pot fi depuse în cadrul audienţelor. Prima condiţie pe care trebuie să o îndeplinească o petiţie este să conţină numele, prenumele, domiciliul şi semnătura petiţionarului. Petiţiile anonime nu vor fi luate în considerare. O a doua condiţie este ca petiţiile să nu fie adresate instituţiei Avocatul Poporului mai târziu de un an de la data la care s-a produs încălcarea drepturilor sau de la data la care persoana în cauză a luat cunoştinţă de ea.
În cuprinsul petiţiilor trebuie să se indice drepturile încălcate, actele şi faptele administrative prin care s-au produs încălcările şi autoritatea sau instituţia în cauză. La petiţie se ataşează, în copie, documentele doveditoare. Precizăm că este obligatorie menţiunea dacă cererea face obiectul unei cauze aflate pe rolul unei instanţe judecătoreşti sau dacă  a format obiectul unei judecăţi.
Petiţiile adresate instituţiei Avocatul Poporului sunt scutite de orice taxă. Însă este bine de reţinut că, în exercitarea atribuţiilor sale, instituţia Avocatul Poporului nu se poate substitui autorităţilor sau instituţiilor competente să rezolve problema ridicată în petiţii, nu acordă consultaţii juridice şi nu poate reprezenta petiţionarii în instanţă.
În fine, menţionăm că obiectul de activitate al Instituţiei Avocatul Poporului cunoaşte anumite limitări. Astfel, sunt excluse petiţiile privind: actele emise de Camera Deputaţilor, de Senat sau de Parlament, actele şi faptele deputaţilor şi senatorilor, ale Preşedintelui României, ale Curţii Constituţionale, ale preşedintelui Consiliului Legislativ, ale autorităţii judecătoreşti, precum şi ale Guvernului, cu excepţia legilor şi ordonanţelor.
Persoanele care se consideră lezate de autorităţile publice trebuie să ştie că Biroul teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului este întotdeauna  în slujba cetăţeanului şi poate fi contactat telefonic la numărul 0236/32.00.10 şi pe   e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; de asemenea, acordă zilnic audienţe, între orele 9 – 16, cu excepţia zilei de vineri, când programul este de la 9 la 12.
Expert, Liviu COMAN-KUND


Articole înrudite