28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Confirmare de meningită West Nile la Galaţi: O femeie din Cavadineşti, victima ţânţarilor
Confirmare de meningită West Nile la Galaţi: O femeie din Cavadineşti, victima ţânţarilor
Ministerul Sănătăţii a confirmat seara trecută că nici Galaţiul nu lipseşte de pe lista judeţelor unde s-au înregistrat cazuri de meningită cu virusul West Nile. „La nivelul judeţului Galaţi am avut patru suspiciuni de infecţie cu West Nile, dar trei dintre acestea au fost infirmate, excepţie făcând ultimul caz, cel al unei femei de 68 de ani din localitatea Cavadineşti. Aceasta a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi, iniţial starea ei fiind extrem de gravă. În această seară (aseară - n.r.) Ministerul Sănătăţii a confirmat că femeia are meningită West Nile”, a precizat dr. Liliana Moise, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
La nivelul întregii ţări, şapte oameni sunt infectaţi cu virusul, în timp ce doi sunt doar suspecţi, iar alţi doi au decedat. Ministerul Sănătăţii a solicitat convocarea de urgenţă a comisiei de epidemiologie pentru elaborarea unor măsuri suplimentare privind organizarea supravegherii la nivelul tuturor eşaloanelor de asistenţă medicală a situaţiilor de risc şi ale cazurilor de boală compatibile cu infecţia West Nile. Tot Ministerul Sănătăţii a cerut atenţionarea medicilor de familie, mai ales a celor din zonele în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire, pentru abordarea complexă şi, după caz, trimiterea la secţia de boli infecţioase a tuturor cazurilor de stare febrilă fără o cauză clară elucidată. S-a mai solicitat intensificarea colaborării direcţiilor de sănătate publică cu prefecturile şi administraţiile publice locale pentru realizarea măsurilor nespecifice de prevenire, cum ar fi dezinsecţiile. Cum nu există vaccin pentru această boală, medicii recomandă populaţiei să îşi ia măsurile clasice de prevenire. „În primul rând trebuie evitată expunerea la ţânţari prin purtare de îmbrăcăminte care să protejeze cât mai mult din suprafaţa corpului. Este foarte importantă împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în case, prin folosirea unor perdele sau plase de protecţie. După caz, se pot folosi şi creme sau alte substanţe care protejează împotriva ţânţarilor. La fel de important este să nu se lase recipientele cu apă la stătută în gospodării vreme îndelungată”, a precizat dr. Mihai Boldea. Semnele bolii sunt febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar. În acest caz persoana trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau la cel mai apropiat cabinet medical.
Femeia din Cavadineşti  diagnosticată a avea meningită West Nile a povestit că nu avea plase la geamuri şi aşa a fost înţepată de ţânţarul care i-a dat boala.


Articole înrudite