02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Până în anul de criză 2008, românii îşi permiteau să renunţe benevol la un loc de muncă, având şanse destul de mari de a se reangaja, în ultimii doi ani însă, pe fondul scăderii cererii pe piaţa muncii, rata demisiilor s-a redus cu peste zece procente.
Pe de altă parte, rata angajărilor a înregistrat o scădere cu 75% faţă de anul 2008, în vreme ce rata concedierilor a crescut de şapte ori, arată un studiu al PcW Saratoga România.
O creştere semnificativă a înregistrat şi indicele rentabilităţii capitatului uman, care se referă la profitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare leu plătit de angajator. Acesta a cunoscut o creştere de 19 procente, însă această creştere este una artificială, în sensul că nu se traduce atât printr-un nivel mai ridicat al productivităţii, cât mai degrabă prin scăderea costurilor salariale.
"Cu o rentabilitate medie a capitalului uman de 1,53 (HC ROI), România se situează la acelaşi nivel cu Statele Unite din acest punct de vedere şi cu 30% mai sus decât statele din vestul Europei", spune Peter de Ruiter, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PwC România.
Dacă în perioada premergătoare crizei economice ponderea medie a cheltuielilor firmei cu personalul reprezenta 12,2% din costurile totale, acum aceasta a ajuns la 9,3%. Aşa se face ca forţa de muncă din România costa cu mult mai puţin faţă de cea existentă în companiile din Europa de Vest.

Articole înrudite