03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Există şi o cale de mijloc între aceste variante extreme, spun consultanţii în resurse umane. "Dacă accepţi tăcut toate sarcinile pe care le primeşti de la şef, vei primi din ce în ce mai multe. Dacă nu eşti sincer şi direct cu acesta, ii transmiţi mesajul fals că poţi să duci tot ce îţi dă", spune  Dorin Dancu, consultant în cadrul firmei de training TMI România.
1. Riscul de a-ţi pierde jobul nu este atât de mare dacă spui "nu". Este adevărat că valurile de concedieri fac în continuare foarte multe victime în rândul angajaţilor, însă nimeni nu te poate concedia fără motive solide. "Contrar aparenţelor, puterea se află încă în mâna angajaţilor. Din 100 de procese între companii şi angajaţi, 98 sunt câştigate de angajaţi", explică Dancu.
2. Fii sincer şi direct. Este prima recomandare pe care o face consultantul în comunicare - să nu ascunzi lucrurile care te deranjează. "Majoritatea angajaţilor cultivă o relaţie nesinceră cu şeful direct, deoarece le este frică să spună adevărul. Este o variantă total greşită, care le aduce m,ai mult rău decât bine", spune trainerul TMI. Mai bine îţi asumi riscurile adevărului, decât să acumulezi frustrări şi să transmiţi mesaje greşite.
3. Trebuie să descrii situaţia concretă, nu să lezezi persoana şefului. Secretul pentru a fi convingător este să nu vorbeşti în termeni generali, de genul "muncesc prea mult", ci să precizezi toate situaţiile recente în care ai fost nevoit să stai peste program sau să munceşti şi acasă. "Nu trebuie să dai vina pe şef, nu are sens să-l jigneşti pentru situaţiile în care te-ai aflat tu", recomandă Dancu.
4. Nu trebuie să spui "nu" la orice. Există o artă a compromisului pe care trebuie să o deprinzi în relaţiile de serviciu. Ideal este să laşi să treacă o săptămână-două fără să te opui foarte tare unor sarcini suplimentare, dar, dacă acestea se repetă, trebuie să pui piciorul în prag.
5. În ultimă instanţă, mergi la şeful şefului. Dacă ai încercat în mod repetat să discuţi cu şeful direct şi acesta nu a înţeles că ai prea multe sarcini suplimentare pe cap, poţi să te duci la managerul de pe următorul prag ierarhic. Specialistul TMI recomandă să nu  ascundem situaţia faţă de managerul direct. "Poţi să-l inviţi să meargă cu tine la discuţia cu celălalt manager.  Trebuie să înţeleagă că i-ai transmis feedback în mod repetat şi acesta a fost inutil", spune Dorin Dancu.
În România, unul din doi angajaţi munceşte zilnic peste program, potrivit unor sondaje recente. Teama de a-şi pierde jobul şi preluarea sarcinilor de serviciu ale  colegilor concediaţi sunt motivele care îi determină pe cei mai mulţi angajaţi români să rămână peste program.

Articole înrudite