02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preşedintele CJ, Eugen Chebac, a făcut publică intenţia dezvoltării oraşului reşedinţă de judeţ prin includerea unor zone metropolitane ce aparţin în prezent mediului rural. Acest proiect de dezvoltare se impune în condiţiile refuzului constant al administraţiei Brăilei pentru a face parte alături de Galaţi din cel mai mare pol urban după capitala ţării. Discuţiile purtate de-a lungul anilor au fost marcate de certuri, care nu s-au finalizat cu rezultate constructive, ci cu prelungirea divergenţelor. Precizarea lui Chebac a venit pe fondul acestor dispute interminabile, la care se adaugă faptul că oraşul nostru pur şi simplu nu mai are posibilităţi de dezvoltare. Preşedintele CJ mai are răbdare până la finele lunii mai, în speranţa - pe care aproape nu o mai întrevede nimeni - că reprezentanţii municipalităţii gălăţene şi cei ai judeţului şi municipiului Brăila vor reuşi să cadă la pace, şi să convină asupra dezvoltării metropolitane ce ar include ambele oraşe.
În caz contrar, Galaţiul va începe să facă paşii necesari pentru extinderea spre judeţ. Chebac a precizat: „Întotdeauna am spus că Galaţiul este mărginit de ape – Dunărea, Prutul şi Siretul. Şi am fost întotdeauna de părere că nu are decât o şansă de dezvoltare – spre interiorul judeţului. Vom mai aştepta până în mai. Dacă nu se realizează zona metropolitană cu Brăila, care ar crea cea mai mare aglomerare urbană după Bucureşti, atunci vom demara dezvoltarea metropolitană spre judeţ.”
Chebac îşi propune să faciliteze dezvoltarea municipiului reşedinţă de judeţ, prin extinderea chiar până la Frumuşiţa şi Braniştea, astfel încât oraşul nostru să poată avea acees la proiecte cu finanţare mare, corespunzătoare zonelor de dezvoltare mare. Cu cât o localitate este mai mică, cu atât aceasta este limitată în accesarea fondurilor de finanţare europene, iar şansele cresc în schimb pentru cele cu o populaţie mai numeroasă. Chebac a precizat: „Galaţiul are 300 de mii de locuitori. Ne mai trebuie 100 de mii pentru a intra pe o zonă de dezvoltare mare”.
Conform declaraţiilor lui Chebac, Legea regiunilor de dezvoltare a trecut tacit la Camera Deputaţilor, ce reglementează dublarea celor 8 regiuni de dezvoltare româneşti stabilite iniţial. În aceste condiţii judeţul nostru se va afla în aceeaşi regiune de dezvoltare cu Brăila, Vrancea şi Buzău. Deci Galaţiul nu va mai fi eclipsat de Constanţa, care era favorizat privind dezvoltarea.

Articole înrudite