29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Delincvenţa în rândul minorilor sub 14 ani, risc maxim
Delincvenţa în rândul minorilor sub 14 ani, risc maxim

Poliţia Română, în colaborare cu Protecţia Copilului, a început o campanie de prevenire a delincvenţei în rândul minorilor sub 14 ani. Asta deoarece datele statistice din ultimii ani dar şi constatările din teren ale poliţiştilor şi asistenţilor sociali au condus către concluzia că minorii cu vârsta sub 14 ani sunt o categorie cu risc maxim, vulnerabilă din punct de vedere infracţional. Inspectoratul General al Poliţiei Române a iniţiat, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, proiectul „Copilărie fără delincvenţă”, ce îşi propune creşterea eficienţei programelor de prevenire a delincvenţei juvenile la minorii care nu au împlinit 14 ani, vârsta răspunderii penale. În judeţul Galaţi, proiectul este implementat la nivelul uneia dintre cele mai mari unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala Gimnazială „Miron Costin”, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
În vederea identificării nevoilor concrete de informare a beneficiarilor, în prima parte a anului 2014 a fost realizat un sondaj de opinie, pe un eşantion naţional reprezentativ pentru publicurile ţintă ale campaniei, elevi din clasele V-VII ai şcolilor selectate pentru desfăşurarea campaniei, profesorii şi părinţii acestora. Scopul acestui demers a fost evaluarea nivelului general de informare cu privire la consecinţele pe care le implică adoptarea unor comportamente antisociale la minorii sub 14 ani, precum şi cunoaşterea metodelor de prevenire a delincvenţei juvenile.
„Concluziile sondajului au arătat că, deşi 80% dintre elevi apreciază că ştiu ce înseamnă răspunderea penală, răspunsurile lor indică faptul că, în realitate, peste jumătate dintre ei nu cunosc conceptul de răspundere penală şi nu ştiu că un copil, începând cu vârsta de 14 ani, poate suporta consecinţele legale asupra faptelor sale.
Comparativ cu teme referitoare la educaţia antivictimală, elevii de gimnaziu se declară mai puţin instruiţi asupra aspectelor legate de consecinţele implicării în activităţi de natură infracţională. Numai jumătate dintre cei chestionaţi cunosc riscurile la care se expune un copil care săvârşeşte infracţiuni, sancţiunile prevăzute de lege în cazul copiilor ce comit infracţiuni, dar şi efectele produse asupra victimelor lor. Analiza răspunsurilor oferite de respondenţi relevă o mare nevoie de informare în rândul elevilor, părinţilor şi profesorilor în domeniul prevenirii comiterii de infracţiuni de către copii, cu privire la o plajă largă de tematici, precum riscurile la care se expune un copil ce săvârşeşte infracţiuni, sancţiunile legale, modalităţile de rezolvare a conflictelor etc. Atât copiii, cât şi adulţii ar prefera să primească în mod direct aceste informaţii, în cadrul unor întâlniri organizate la şcoală, de la reprezentanţi ai instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu. Având în vedere aceste aspecte, în luna decembrie au debutat activităţile de informare adresate celor trei categorii: elevi de gimnaziu din clasele V-VII ale Şcolii Gimnaziale «Miron Costin», cadrele didactice şi părinţii/ apărţinătorii legali ai elevilor. Astfel, poliţiştii de prevenire şi inspectorii de specialitate din cadrul DGASPC au discutat cu elevii despre delincvenţa juvenilă, prevederi legale privind minorii, răspunderea penală, măsuri, modul de gestionare a unor situaţii conflictuale, influenţa anturajului şi a găştilor, consecinţele legale, psihologice şi sociale ale comiterii de infracţiuni şi instituţiile la care se pot adresa pentru sprijin”, a precizat cms. Cristina Tatulici, de la IPJ Galaţi.
Dacă poliţiştii de prevenire au accentuat recomandările preventive, lucrătorii DGASPC au evidenţiat cauze şi forme de manifestare a delincvenţei, aspecte sociale şi au oferit exemple relevante întâlnite în activitatea lor profesională. Aceste sesiuni de informare adresate grupurilor ţintă vor continua la începutul anului viitor, urmând să fie completate şi cu o serie de evenimente care vizează implicarea elevilor în activităţi concrete de prevenire a criminalităţii.


Articole înrudite