05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Utilizarea în exces a telefoanelor mobile pentru trimiterea de SMS-uri sau folosirea diferitelor aplicaţii poate produce probleme la ceafă. În afara problemelor pe care le pot avea la degetul mare persoanele care dau multe SMS-uri, specialiştii din domeniul sănătăţii avertizează asupra pericolelor care ameninţă ceafa împătimiţilor de smarthpohne-uri şi tablete tactile. O cercetătoare britanică, Rachel Lancaster, trage un semnal de alarmă în The Telegraph.
Ea susţine că muşchii cefei nu sunt adaptaţi la poziţiile în care stau utilizatorii de telefoane mobile când trimit ore în şir texte sau se uită la filme pe mobil. În marea parte a timpului, ei înclină capul înainte şi îndreaptă privirea în jos. Gâtul şi umerii susţin greu în această poziţie, timp îndelungat, capul, care cântăreşte în medie 4,5 - 5,5 kg, arată specialiştii. De unde expresia 'text neck' pentru a numi această nouă afecţiune.
Simptomele ei sunt multipe: dureri de ceafă şi la nivelul umerilor, dureri de cap sau jenă în braţe. Specialiştii britanici spun că au de-a face cu tot mai mulţi pacienţi care suferă de această 'boală', creşterea numărului acestora fiind asociată cu utilizarea tot mai intensă a telefoanelor mobile şi a tabletelor tactile. Ei avertizează că, dacă utilizatorii nu sunt atenţi la poziţia lor, corpul s-ar putea obişnui să stea aşa, lucru care ar putea provoca probleme serioase de sănătate.
Soluţia recomandată pentru a le evita este ca aparatul să se ţină la înălţimea feţei, utilizatorul să facă extensii şi să lase deoparte câteva minute smartphone-ul, regulat, ca să-şi creeze mai multe pauze.


Articole înrudite