02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Distracţia de vară în oraşul de la Dunăre: nu prea multă, pentru că ne costă
Distracţia de vară în oraşul de la Dunăre: nu prea multă, pentru că ne costă
Aleşii urbei au votat în ultima şedinţă a Consiliului Local, adică cea de luni, un proiect de hotărâre prin care îşi dădeau acordul pentru sprijinul oferit Consiliului Judeţului şi, implicit, Centrului Cultural „Dunărea de Jos” în organizarea celor trei festivaluri. Două dintre ele s-au terminat de mult. Cel de fanfare s-a desfăşurat între 30 iulie şi 2 august şi cel de film a avut loc în perioada 2-7 august, aşa că pentru acestea votul consilierilor pică foarte târziu. Bine că măcar pentru ultimul dintre ele aleşii locali au reuşit să se încadreze cumva în termenul limită, şedinţa având loc la începutul săptămânii, pe data de 9 august, deci după ce primele două evenimente culturale avuseseră loc şi se terminaseră deja. Consilierii locali au fost deci de acord să ofere „branşamentul la reţeaua electrică, paza obiectivului şi curăţenia în zonă”, conform expunerii de motive a proiectului de hotărâre aflat la punctul 32 pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local. Efectivele poliţiei locale au asigurat desfăşurarea evenimentelor în condiţii civilizate, iar cei de la salubrizare s-au dovedit foarte necesari, aşijderea. După fiecare seară aceştia a trebuit să cureţe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, unde gălăţenii pătrunşi de actul cultural au scuipat cu sârg cojile de seminţe, şi-au stins chiştoacele ţigărilor şi au lăsat lângă scaune PET-urile, cutiile de bere ori suc golite. Până la urmă, e bine că se culturalizează oamenii, că de educat ar fi trebuit să îi educe părinţii, şcoala şi ei înşişi, dacă ar fi fost interesaţi.
Şi pentru că tot a venit pe masa consilierilor chestiunea festivalurilor, l-am întrebat pe viceprimarul Ciumacenco de ce municipalitatea nu a ajutat până la capăt organizatorii. Adică ar fi putut prelungi programul mijloacelor de transport public, măcar ale Transurb. Proiecţia filmelor, programată pentru ora 21.00, care adesea a început mai târziu, a constrâns parte dintre gălăţenii fără maşini să plece din timpul filmelor, care se finalizau după terminarea programului mijloacelor de transport. Ciumacenco a precizat că organizatorii nu au cerut municipalităţii sprijinul în acest sens. Şi dacă tot am discutat, viceprimarul a avut un reproş privind relatările despre festivaluri: în cazul celui de muzică electronică, organizatorii au fost cei care au preferat altă locaţie în schimbul plajei Dunărea. 
Dincolo de toate sincopele, în cele din urmă e bine că se întâmplă ceva în oraşul de malul Dunării, în care coabităm. Chiar dacă nu reuşim să ne decidem să aniversăm zilele Galaţiului în perioada verii, pe 15 august, de ziua Fecioarei Marii şi a Marinei. Dacă în alte locuri Fecioara Maria este aniversată cum se cuvine, pentru că este ocrotitoarea mamei şi copiilor, a marinarilor şi, nu în ultimul rând, pentru că este cea care aduce prosperitatea, noi, la Galaţi, alegem să trecem cu vederea aniversarea Mariei, căci putem şi fără prosperitate, nu-i aşa?!
Ei... de aseară am început să mergem la festivalul internaţional de folclor, ce se va intersecta atât cu ziua euroregiunii „Dunărea de Jos”, din 14 august, cât şi cu cea din 15 august. Până la urmă vom serba cumva ziua Fecioarei Maria.


Articole înrudite