04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Doi elevi din judeţul Constanţa, despăgubiţi cu 5.000 de euro după ce le-a fost scăzută nota la purtare
Doi elevi din judeţul Constanţa, despăgubiţi cu 5.000 de euro după ce le-a fost scăzută nota la purtare

În motivarea hotărârii prin care celor doi elevi le-au fost acordate daunele morale, judecătorii Tribunalului Constanţa au arătat, printre altele, că "prin emiterea actelor administrative prin care s-a dispus scăderea notei la purtare a reclamanţilor, acte ce ulterior au fost anulate, au fost aduse atingere onoarei şi reputaţiei reclamanţilor, aceştia suferind un prejudiciu moral prin fapta săvârşită de pârât".

Facem precizarea de la început că, la momentul producerii faptelor analizate în dosar, cei doi elevi erau minori, aşa încât nu vor fi menţionate numele persoanelor implicate.

Pârâţi în cauză sunt liceul din Cernavodă la care cei doi băieţi erau elevi, dar şi Ministerul Educaţiei.

Dosarul de daune a fost deschis după ce, printr-o sentinţă anterioară, un alt complet al Tribunalului Constanţa hotărâse să anuleze hotărârile Consiliului de Administraţie al liceului prin care le fuseseră scăzute notele la purtare elevilor, obligând liceul la modificarea notelor acordate celor doi elevi. De asemenea, liceul fusese obligat şi la radierea din registrul clasei şi din registrul matricol a menţiunilor dispuse cu privire la scăderea notei la purtare, relatează ziuadeconstanţa.ro.

În acest context, elevii s-au adresat din nou instanţei, solicitând, de această dată, obligarea liceului la plata unor daune morale către aceştia, pentru prejudiciul suferit.

Prin Hotărârea nr. 1350/2021, instanţa a decis să admită în parte cererea de chemare în judecată şi să oblige liceul din Cernavodă la plata a câte 5.000 de euro, echivalentul în lei, către cei doi elevi, suma reprezentând prejudicul cauzat, potrivit instanţei.

De ce li s-a scăzut elevilor nota la purtare

Aşa cum se arată în Hotărârea 1350/2021 a Tribunalului Constanţa, citată pe Jurindex: cei doi elevi ai liceului din Cernavodă au fost desemnaţi să participe la un stagiu de pregătire practică în cadrul unui proiect Erasmus, pregătirea urmând să se desfăşoare într-un alt stat, membru UE.

"Participarea la acest stagiu de pregătire a avut la bază rezultatele obţinute de către reclamanţi la evaluările întreprinse în scopul selectării elevilor participanţi la acest program. Reclamanţii au obţinut mai multe premii la concursuri organizate de diverse instituţii în Robotică şi în «Computer Science»", se arată în decizia instanţei.

Însă, ziua plecării în statul străin a coincis cu ziua desfăşurării fazei finale a competiţiei de robotică la care cei doi elevi participau, astfel că au existat unele neînţelegeri cu privire la modul în care cei doi urmau să fie preluaţi de profesorii desemnaţi de liceu să se ocupe de programul Erasmus, pentru a putea pleca toţi.

Dincolo de aceste aspecte, au existat o serie de neînţelegeri între cadrele didactice ale liceului şi cei doi elevi la sosirea în statul european astfel că, la reîntoarcerea în ţară, celor doi liceeni le-a fost scăzută nota la purtare.

Judecătorii au stabilit, printre altele, că "nu s-a respectat procedura legală prevăzută de art. 18 din Ordinul MENCS nr. 4742/2016 (...). Astfel sancţiunea mustrării scrise şi scăderea notelor la purtare nu au fost supuse spre validare consiliului clasei. Astfel, nu consiliul profesoral este cel care validează propunerea de mustrare scrisă însoţită de scăderea notei la purtare, ci consiliul clasei conform art. 62 lit. c şi f din Ordinul MENCS nr. 5079/31.08.2016 privind aprobarea Regulamentului Cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, hotărârea consiliului profesoral din (...) 2019 (...) prin care s-au scăzut notele la purtare fără a fi luata în discuţie vreo sancţiune a mustrării scrise a elevilor este emisă cu nerespectarea dispoziţiilor legale".

Elevii nu au mai putut participa la concursuri

Odată anulate hotărârile prin care elevilor le-au fost scăzute notele la purtare, judecătorii Secţiei de contencios administrativ au analizat în ce măsură se impune acordarea daunelor morale, aşa cum s-a solicitat.

"Din înscrisurile depuse la dosarul cauzei, respectiv diplomele primite de la diferite concursuri, rezultă că anterior emiterii actelor administrative ce au fost anulate de instanţă reclamanţii au participat la concursuri, respectiv concursul BRD First Tech Challenge, Olimpiada de Creativitate Ştiinţifică, obţinând şi premii", au spus judecătorii.

Mai departe, aceştia au arătat că "martorul (...), fost profesor al reclamanţilor, a arătat că după ce reclamanţii au fost sancţionaţi, aceştia nu au mai putut participa la concursuri deoarece doamna director l-a rugat pe martor să nu îi mai implice în astfel de activităţi. Martorul a mai arătat că după incidentul din (...) majoritatea profesorilor au avut o atitudine ostilă faţă de reclamanţi, inclusiv dirigintele".

În întreg acest context, Tribunalul Constanţa a decis să admită în parte cererea reclamanţilor.

"În speţă, prin emiterea actelor administrative prin care s-a dispus scăderea notei la purtare a reclamanţilor, acte ce ulterior au fost anulate, au fost aduse atingere onoarei şi reputaţiei reclamanţilor, aceştia suferind un prejudiciu moral prin fapta săvârşită de pârât", au spus judecătorii.

Decizia Tribunalului Constanţa a fost deja contestată de către reprezentanţii liceului din Cernavodă, la Curtea de Apel Constanţa.

Recent, dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a instanţei de control, unde se aşteaptă stabilirea primului termen.

Sursa motivare: www.rolii.ro şi sursa articol: ziuadeconstanta.ro


Articole înrudite