03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Exerciţiu tactic în poligonul Smârdan, în condiţii meteo extreme
Exerciţiu tactic în poligonul Smârdan, în condiţii meteo extreme

Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, judeţul Galaţi, a găzduit, joi, pe o vreme extrem de nefavorabilă, un exerciţiu tactic cu trageri de luptă cu muniţie reală, la care a participat şi primul detaşament rotaţional de militari americani care fac parte din Iniţiativa SUA de Reasigurare Europeană (ERI). În cadrul exerciţiului tactic au fost efectuate trageri de luptă cu muniţie reală, executate cu tancuri M1A2 „Abrams” şi TR-85 M1 „Bizonul”, vehicule de luptă M2A3 „Bradley” şi MLI-84 M „Jderul”, obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 „Paladin” şi obuziere calibrul 152 mm. Ploaia amestecată cu gheaţă şi vântul care a bătut extrem de puternic au dat peste cap scenariul exerciţiului, militarii luptând doar la sol, nu şi cu avioanele de luptă MiG-21 Lancer şi elicoptere IAR 330 – Puma, programate iniţial să participe. La exerciţiul „Justice Eagle 17", care se desfăşoară în perioada 10 aprilie - 5 mai, participă peste 350 de militari români şi americani din Forţele Terestre Române şi Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa. Militarii români fac parte din Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă", Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei" şi Batalionul 285 Artilerie - structuri din Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor". Detaşamentul de militari americani este asigurat de Batalionul 1 „Vulturii luptători" din Brigada 3 Blindate, Divizia 4 Infanterie.
În ciuda vremii rele, exerciţiul tactic s-a desfăşurat în bune condiţii.
"Este o onoare să fim azi aici şi sunt mândru că sunt aici, apreciez excelenta muncă făcută de soldaţi împreună. România şi SUA sunt aliaţi şi prieteni de foarte mulţi ani, iar exerciţiul de azi este o demonstraţie a determinării României şi a SUA de a lupta umăr la umăr pentru a apăra libertatea, dacă e cazul. Vreau să mulţumesc României pentru că este un membru puternic al Alianţei. În primul rând, România a trimis 600 de militari în Afganistan, unde se află militari şi ai altor aliaţi, deci România este un contributor cheie. (...) Atât SUA cât şi România şi alţi aliaţi, toţi vrem să continuăm astfel de exerciţii, precum cel de astăzi, exerciţii care îmbunătăţesc viteza de mobilizare dar şi de deplasare prin Europa şi interoperabilitatea. Vom continua să lucrăm împreună, să apărăm libertatea noastră, pentru că aceasta este o valoare pe care şi România şi SUA o preţuiesc. Toate aceste exerciţii, precum cel de astăzi, sunt exerciţii de apărare, este vorba despre a ne apăra proprii aliaţi, nu despre a fi agresiv", a declarat generalul John Gronski, locţiitorul comandantului fortelor terestere americane în Europa. 
La rândul său, şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, a declarat: „Este o activitate care se desfăşoară în condiţii meteo deosebite. Noi ne bucurăm de ea pentru că atunci când avem vremea rea rezultatele şi condiţiile de instruire sunt pe măsură. Abia atunci putem să confirmăm că am reuşit să atingem nivelul de instruire pe care ni l-am propus. Prin acest exerciţiu se marchează practic începerea unei activităţi de instruire care va dura pe parcursul întregului an. Prin implicarea Comandamentului American din Europa şi în mod deosebit a comandamentului Forţelor Terestre din Europa am reuşit să organizăm aceste activităţi într-un plan care va cuprinde obiective de instruire în comun. Este un moment în care aprofundăm toate lecţiile învăţate de-a lungul exerciţiilor din anii 2015 şi 2016 şi pe timpul misiunilor pe care le-am desfăşurat împreună în Afganistan şi Irak. Este un exerciţiu care contribuie la ridicarea nivelului de interoperabilitate şi atingerea standardelor comune împreună cu militarii americani şi prin care armata română îşi consolidează statutul de membru NATO şi UE".
Secretarul de stat Florin Lazăr Vlădică a apreciat rolul fundamental al parteneriatul strategic cu SUA şi NATO. „Salut prezenţa militarilor americani de la Brigada 3 Blindate, care pe parcursul a nouă luni de dislocare în România vor participa la exerciţii comune pe teritoriul României în vederea îmbunătăţirii planificării şi interoperabilităţii cu militarii români. Parteneriatul strategic cu SUA şi NATO reprezintă pilonii fundamentali ai securităţii şi apărării naţionale a României. Apreciem angajamentul major al SUA faţă de apărarea colectivă a aliaţilor din Europa de Est prin dislocarea de forţe rotaţionale", a precizat Vlădică. Acesta a adăugat că în acest an România va începe procedura de achiziţie de rachete de tip Patriot, dar şi a altor dotări pentru armata Românei. "Programele de înzestarere a armatei române de care a vorbit domnul secretar de stat se integrează într-o concepţie integrată de dezvoltare a capabilităţilor armatei române. Specific la sistemul Patriort se ştie că s-a reuşit achiziţia primei escadrile de avioane F16 şi, ca atare, a apărut nevoia de aranjare pe nivele şi integrat a apărării antiaeriene la nivel naţional, deci se impune de la sine demararea unui astfel de program. Sistemul patriot se încadrează în sistemul integrat multilevel de apărarea antiaerienă a spaţiului aerian al României. Sunt în analiză toate opţiunie în dezvoltarea programului, important că va fi demarat în acest an", a spus şi generalul Ciucă.


Articole înrudite