29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Experţii britanici doresc ca bolnavii de cancer în fază terminală să nu mai fie supuşi unor tratamente „inutile” şi scumpe care oferă o „speranţă falsă” de viaţă, scrie revista medicală „The Lanset Oncology” citată de agenţia EFE.
Profesorul Richard Sullivan de la King College din Londra şi un grup de academicieni au semnalat că medicii au creat „aşteptări nerealiste” prin supunerea bolnavilor de cancer la un exces de tratamente în ultimele săptămâni de viaţă. În opinia sa, ar fi mai bine pentru aceşti pacienţi dacă s-ar evita astfel de tratamente şi li s-ar acorda mai multă atenţie la sfârşitul vieţii.
Creşterea costurilor pentru tratamentele bolnavilor de cancer se datorează creşterii numărului celor care ajung la vârste avansate şi progreselor din domeniul medicinei, se mai precizează în articol, adăugând că „trebuie să acordăm o atenţie specială costurilor cu îngrijirea medicală a pacienţilor cu cancer aflaţi la sfârşitul vieţii”.
Experţii reamintesc că anumite forme de cancer sunt la ora actuală incurabile. Studiile sugerează că în ultimele săptămâni de viaţă se cheltuie o mare parte din sumele destinate îngrijirii medicale a pacienţilor care au cancer în fază terminală, lucru considerat inutil de aceiaşi experţi.
„Pacienţii spun că tratamente cum ar fi chemoterapia în ultimele săptămâni de viaţă nu numai că au consecinţe financiare pentru familia pacientului şi pentru societate, dar compromit şi calitatea vieţii pacientului”, mai afirmă ei.
În studiul lor, aceşti experţi au evaluat o serie de terapii şi au observat de multe ori că cele mai bune tratamente pot fi inutile. „Medicii şi industria din sectorul sănătăţii au creat aşteptări nerealiste pentru tratarea bolii şi decesul de pe urma acesteia”, insistă ei. „Aceste aşteptări permit recurgerea inoportună la terapii relativ ineficiente, printre care şi chirurgia”, au mai afirmat experţii subliniind că în statele dezvoltate tratarea cancerului a devenit „o cultură a excesului” şi că „trăim într-o societate centrată aproape exclusiv pe beneficiu, iar acest beneficiu este de obicei mic”.
Prin urmare, în articol se sugerează medicilor să ia în considerare într-un mod mai eficient şi mai puţin costisitor opţiunile terapeutice disponibile pentru aceşti pacienţi şi să prescrie anumite medicamente numai celor care pot răspunde cel mai bine la acestea.


Articole înrudite