29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Femeile care suferă fracturi de şold între vârstele de 65 - 69 de ani prezintă un risc de cinci ori mai mare de a muri în anul următor, din cauza complicaţiilor postoperatorii, în comparaţie cu femeile din aceeaşi categorie de vârstă care nu au suferit astfel de fracturi.
Acest risc este de două ori mai mare pentru femeile din grupa de vârstă 70-79 de ani şi este de trei ori mai mare pentru femeile în vârstă de peste 80 de ani, afirmă autorii acestui studiu, finanţat de National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite, ce a fost publicat luni în revista Archives of Internal Medicine. "Acest studiu este un apel la vigilenţă pe durata întregului an care urmează după o fractură de şold la femeile în vârstă, în special pentru cele din intervalul de vârstă 65 - 69 de ani, care se confruntă cu un risc de mortalitate considerabil mai mare în comparaţie cu femeile care nu au această problemă medicală", a declarat Erin LeBlanc, principalul autor al studiului.
Pe plan mondial se înregistrează circa 1,6 milioane de fracturi de şold pe an, din care 51% se produc în Statele Unite şi în Europa. Aproximativ jumătate din femeile de peste 50 de ani care îşi fracturează un os suferă de osteoporoză, potrivit Fundaţiei naţionale americane contra osteoporozei.
Acest studiu finanţat de NIH a fost realizat pe un eşantion de aproape 10.000 de femei, în perioada 1986 - 1988, în patru oraşe americane, cu ocazia unui studiu despre osteoporoză. Pe parcursul ultimilor 20 de ani, 1.116 femei din acest grup au suferit o fractură de şold. În funcţie de vârsta lor, datele lor medicale au fost comparate cu cele provenind de la alte 4.464 femei care nu au suferit o astfel de fractură. "Din pacientele care au suferit o fractură de şold şi care au murit în decursul primului an de la accident, peste jumătate au murit în primele trei luni de la producerea fracturii şi aproape trei sferturi în primele şase luni", au precizat cercetătorii.
Aceste cifre demonstrează rolul cheie pe care îl joacă fractura de şold în procesul de deteriorare a sănătăţii generale a femeilor, au declarat autorii studiului. "Am realizat, totodată, că primele trei luni după producerea unei fracturi de şold sunt cele mai periculoase, ceea ce lasă de înţeles că intervenţiile chirurgicale şi spitalizarea antrenează complicaţii medicale care duc în cele din urmă la deces", au adăugat cercetătorii americani.


Articole înrudite