29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bacalaureatul încă mai împrăştie seminţe de scandal
Bacalaureatul încă mai împrăştie seminţe de scandal
La Comisia de Dialog Social de miercuri s-au aprins spiritele. Discordia a izbucnit ca un vulcan ce s-a trezit să erupă, deşi părea că vremea agitaţiei cauzate de rezultatele la bacalaureat a cam apus. Aiurea! Reprezentanţi ai învăţământului, mediului de afaceri, sindicatelor şi administraţiei locale s-au ciorovăit privind cauzele ce au generat prăbuşirea sistemului de învăţământ românesc.
Paul Florea, noul prefect al Galaţiului, şi-a arătat nemulţumirea privind promovabilitatea, situată la umilul procent de 36,6%: „Consider de neacceptat procentul”. Aşa că a cerut hotărât ca anul viitor Galaţiul să se claseze în topul pozitiv.
Încrâncenarea a atins însă un vârf maxim între cadrele didactice şi mediul de afaceri. Lidia Antoniu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, a intervenit: „Problemele în învăţământ sunt vechi de 20 de ani. Am fost multă vreme consideraţi prioritate naţională, dar doar în vorbe. Piaţa muncii este dezastruoasă. Nu sunt oferte. Pe lângă asta, faptul că un profesor dă o treime sau chiar jumătate din salariu pe navetă nu va duce la o creştere a calităţii în învăţământ”. Absenţa alternativei reorientării profesionale pentru profesorii care vor să părăsească sistemul educaţional pentru un job în mediul privat l-a iritat pe Marian Filimon: „Adică ce vreţi să spuneţi? Că de vină este mediul economic? Vreau să vă spun că mediul economic este complet nemulţumit de ce primeşte de pe băncile şcolii. Ce vină are mediul economic că dascălii provin din Poliţie, Administraţie, Curtea de Conturi, politică şi altele?”.
Disputa s-a finalizat în stilul specific românesc, cel caragialesc: vom înfiinţa o subcomisie de învăţământ în cadrul celei de Dialog Social.

Articole înrudite