20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În fiecare zi, citim despre oameni extraordinari care fac lucruri extraordinare. Deşi repetiţia anterioară ar putea suna exagerat, este bine să ne amintim, din când în când, că şi oamenii normali sau cei cu nevoi speciale pot face lucruri extraordinare. 21 martie a fost sărbătorită ca fiind Ziua Internaţională a Persoanelor cu Sindrom Down, un motiv de sărbătoare pentru fiecare copil, tânăr sau adult cu sindrom Down dar şi pentru familiile acestora. Nu este o zi în care ne interesează să auzim sau să citim statistici, să aflăm despre tratamente care pot da rezultate sau în care discutăm despre ce înseamnă să ai sindrom Down.
„Este o zi în care ne bucurăm că am avut ocazia să cunoaştem cel puţin o persoană cu acest sindrom, să vedem fericirea din ochii unui copil care te întâlneşte pentru prima dată şi totuşi se lipeşte de tine de parcă v-aţi fi cunoscut dintotdeauna”, spune Alexandra Vlăsceanu de la Fundaţia Inimă de Copil.
Dacă ar fi să căutăm pe Internet ceea ce spun persoanele cu sindrom Down despre ei, am avea ocazia să descoperim oameni interesanţi cu un mod de gândire unic: „Atunci când ai sindrom Down, este exact ca şi când te-ai fi născut normal. Eu sunt exact ca tine şi tu eşti exact ca mine. Cu toţii ne naştem în moduri diferite. Eu duc o viaţă normală”; „Sunt norocoasă că pot face atât de multe lucruri. Vreau să ştiţi că, deşi am sindromul Down, totul este în regulă”; „Nu pot schimba faptul că am sindrom Down dar un lucru pe care îl pot schimba este modul în care oamenii gândesc despre mine. Le voi spune: judecaţi-mă ca o persoană normală, nu ca pe persoana care o vedeţi. Trataţi-mă cu respect şi acceptaţi-mă în modul în care sunt. Şi cel mai important, am nevoie de prieteni. Până la urmă, şi eu voi face la fel pentru voi”.
Sunt doar trei din mesajele pe care le veţi găsi într-o simplă căutare pe Internet însă ceea ce este mai important este modul în care noi privim persoanele cu sindrom Down. În fiecare an, această zi este sărbătorită în peste 60 de ţări pe tot globul, motivul principal fiind educarea populaţiei pentru acceptarea firească a persoanelor cu sindrom Down în societate. Acest prilej de sărbătoare ne aduce în atenţie şi lipsa de informare în ceea ce priveşte sindromul Down, marginalizarea şi discriminarea care afectează şansele de integrare în societate şi obţinerea unui loc de muncă la vârsta adultă.
„Ce am putut face noi, Inimă de Copil pentru ei? În cadrul Centrului nostru de Recuperare şi Reabilitare pentru Copii cu Dizabilităţi, copiii cu sindrom Down beneficiază de terapii de recuperare individualizate (kinetoterapie, terapie ocupaţională, logopedie, stimulare cognitivă şi recuperare psihopedagogică). Au şansa să se dezvolte într-un mod armonios şi să se integreze atât în mediul educativ cât şi în societate în general. Sperăm că părinţii acestor copii descoperă la noi un loc unde nu există discriminare sau marginalizare, unde copilul cu sindrom Down primeşte cea mai mare şansă: de a primi ajutor pentru a creşte şi a se dezvolta frumos şi cât mai normal”, mai spune Alexandra Vlăsceanu.
Copiii cu sindrom Down au abilităţi intelectuale, artistice şi sportive pe care nu avem niciun drept să le negăm sau să le trecem cu vederea. Sunt veseli, sociabili şi ne oferă lecţii despre viaţă pe care ar trebui să ni le amintim sau să le prezentăm celor din jur, ori de câte ori vor judeca greşit sau vor aplica o etichetă unui copil cu sindrom Down. Această afecţiune genetică nu se tratează, nu este reversibilă şi cel mai important nu este contagioasă. A avea un cromozom în plus nu înseamnă că nu eşti normal sau că nu poţi ajunge un membru valoros al societăţii. 


Rânduri, scrise de un copil cu sindrom Down

„ Viaţa mea poate este diferită
Dar sentimentele mele sunt aceleaşi
Râd şi plâng
Şi sunt mândru de ceea ce realizez
Am fost trimis aici printre voi
Să vă învăţ să iubiţi
Dumnezeu din Rai
Mă priveşte de sus
Pentru El, eu sunt la fel ca voi
Dragostea Lui nu are limite
Ci voi aici
În oraşe şi ţări
Mă judecaţi după standarde
Pe care nedrept le-aţi ales
Dar familia pe care am ales-o
Mă va ajuta cu siguranţă
Pentru că sunt unul dintre acei copii
Speciali
Care a venit aici să înveţe
Aceleaşi lecţii ca şi voi
Că dragostea înseamnă acceptare
Venind din inimă
Toţi avem acelaşi rost
Deşi nu acelaşi început
Dumnezeu mi-a dat viaţă
Pentru a face lucruri bune
Şi voi face la fel ca şi tine
Dar în ritmul meu.”

Articole înrudite