03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Măsuri preventive împotriva pestei porcine
Măsuri preventive împotriva pestei porcine

După ce au apărut informaţii privind confirmarea de focare de infecţie cu pestă porcină africană în două localităţi din Republica Moldova, şi la nivelul judeţului Galaţi s-au întărit măsurile de prevenţie de răspândire a acestei boli. Pesta porcină africană este o boală contagioasă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul nu se transmite la om, dar poate provoca pierderi economice uriaşe.
Cum judeţul Galaţi este judeţ de frontieră cu Republica Moldova, nu doar inspectorii sanitar veterinari sunt implicaţi în măsurile de prevenţie a răspândirii acestei boli, ci şi poliţiştii de frontieră sau membrii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor sau cei ai Direcţiei Silvice. În baza protocoalelor încheiate cu Direcţia Sanitar Veterinară, toate aceste instituţii se află în alertă, inclusiv poliţiştii de frontieră, iar în cazul în care aceştia observă, cu ajutorul camerelor de termoviziune, eventuale turme de mistreţi care ar putea ajunge în România, din Republica Moldova, alertează DSVSA, care la rândul său alertează AJVPS.
Totodată, s-au făcut campanii de informare a tuturor operatorilor economici care deţin şi cresc porcine, au fost informate toate primăriile din judeţ privind riscul apariţiei acestei boli, s-au făcut instruiri cu tot personalul sanitar-veterinar, cu operatorii economici din exploataţiile comerciale de porcine, cu privire la luarea unor măsuri de biosecuritate pentru a preveni apariţia acestei boli, şi s-a reactualizat stocul de echipamente pentru ca în situaţia în care apare boala şi în România, autorităţile să fie pregătite să intervină.
La nivelul judeţului Galaţi, prevenţia pestei porcine nu este o noutate, făcându-se sistematic în ultimii trei ani. Inspectorii sanitar veterinari prelevează probe inclusiv de la porcii mistreţi, pentru a preîntâmpina apariţia unui focar. Mai mult, din noiembrie 2015, structurile de la frontieră au fost informate să nu permită introducerea în ţară a produselor de origine animală. Dacă astfel de produse sunt găsite, ele sunt confiscate şi sunt neutralizate de o firmă specializată.


Articole înrudite