28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Meningita, infecţia care poate ucide
Meningita, infecţia care poate ucide

Sute de copii din ţară au luat calea cabinetelor medicale după ce o fetiţă a murit subit din pricina unei meningite al cărui agent patogen nu se ştie de unde a fost contactat. Acum, subiectul a devenit nefericit de important. De aceea, am cerut medicilor să explice exact ce este şi cum se manifestă meningita. 

„Meningita este o infecţie gravă a fluidului din măduva spinării şi a celui care înconjoară creierul. Afecţiunea este, de obicei, cauzată de o infecţie cu un virus sau o bacterie. Este important să se cunoască dacă meningita este declanşată de un virus sau o bacterie, din cauza diferenţelor privind gravitatea afecţiunii şi a tratamentului necesar. Meningita virală este, de obicei, uşoară. Se vindecă în maxim o săptămână-două, fără tratament specific. Meningita virală mai este numită şi meningita aseptică. Meningita bacteriană este mult mai gravă. Aceasta poate presupune îmbolnăvirea severă, ce poate să implice inclusiv leziuni ale creierului sau chiar deces. Bacteriile se pot răspândi prin contact direct al unei persoane sănătoase cu scurgerile de la nivelul nasului sau gâtului ale unei persoane bolnave. Meningita bacteriană poate fi tratată cu antibiotice. Prevenirea depinde de utilizarea vaccinurilor, diagnostic rapid şi tratarea promptă a persoanelor apropiate. Meningita bacteriană poate fi întâlnită în întreaga lume. Bacteriile specifice trăiesc adesea, fiind inofensive, în cavitatea bucală sau în gâtul unor persoane. În cazuri rare, cu toate acestea, când sistemul imunitar este slăbit, acestea pot pătrunde în fluidul care înconjoară creierul sau măduva spinării”, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie. 

Există  forme de meningită bacteriană, care sunt contagioase. Tusea sau chiar sărutul le pot transmite. 

„Bacteria se poate transmite de la o persoană la alta prin schimbul de secreţii respiratorii şi de la nivelul gâtului. Acest lucru se poate face prin intermediul tusei, sărutului şi strănutului. Din fericire, nici una dintre bacteriile care cauzează meningita nu este la fel de contagioasă ca acelea caracteristice gripei sau răcelii. De asemenea, bacteriile nu pot fi răspândite prin respiraţia aerului expirat de o persoană cu meningită”, a mai spus dr. Boldea. Aceeaşi sursă precizează şi că la copiii de peste 2 ani simptomele comune ale bolii sunt febra mare, dureri de cap şi înţepenirea gâtului. Aceste simptome se pot dezvolta în decursul mai multor ore sau pot evolua în 1-2 zile. Alte simptome includ vărsăturile, greaţă, sensibilitatea la lumina, confuzie, somnolenţă. În stadiile avansate ale bolii, se formează, rapid, vânătăi la nivelul pielii. La nou-născuţi şi sugari, simptomele tipice - febră, dureri de cap, de gât şi ridigiditate - pot fi dificil de detectat. Alte semne, la copii, ar putea fi inactivitatea, iritabilitatea, vărsăturile şi apetitul scăzut. Pe măsură ce boala progresează, pacienţii de orice vârstă pot manifesta convulsii. Meningita bacteriană avansată poate duce la apariţia de leziuni cerebrale, comă şi chiar deces. Supravieţuitorii pot suferi complicaţii pe termen lung, inclusiv pierderea auzului, retard mintal şi paralizie. 


Articole înrudite