30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noi legi ale sănătăţii mintale pentru 2,5% din populaţia judeţului
Noi legi ale sănătăţii mintale pentru 2,5% din populaţia judeţului
Ministerul Sănătăţii a anunţat prin biroul de presă că după noua legislaţie, pacienţii cu afecţiuni psihice au dreptul de a desemna un reprezentant convenţional, o persoană cu capacitate deplină de exerciţiu, care să îi asiste sau să îi reprezinte pe durata tratamentului medical. Reprezentarea convenţională se realizează numai după încheierea în formă scrisă a convenţiei-model, cu respectarea următoarelor condiţii: o persoană nu poate avea în acelaşi timp decât un singur reprezentant convenţional; reprezentarea convenţională este limitată numai cu privire la asistarea sau reprezentarea persoanei în ceea ce priveşte internarea şi tratamentul medical, inclusiv drepturile acesteia pe durata tratamentului; reprezentarea poate fi  făcută numai cu titlu gratuit; convenţia-model trebuie să fie semnată atât de către pacient, cât şi de către reprezentantul convenţional; este necesară prezenta unui martor, atestată prin semnarea convenţiei-model şi de către acesta; martor nu poate fi o persoană din personalul medical al unităţii psihiatrice. Convenţia-model trebuie să cuprindă declaraţia expresă a celui reprezentat referitoare la împuternicirea dată reprezentantului convenţional de a decide cu privire la aplicarea tratamentului prin electroşocuri. În premieră, noua legislaţie permite organizaţiilor non-guvernamentale dreptul de a avea acces în toate unităţile de psihiatrie.
„La nivelul judeţului Galaţi erau rămase în evidenţă în primul semestru al anului 14.800 de persoane ce aveau afecţiuni psihice. Potrivit statisticilor, numai în primelele şase luni ale anului aveam 1019 noi cazuri de bolnavi psihic. În ceea ce priveşte bolnavii psihic periculoşi rămaşi în evidenţă, numărul lor era de 667, la care se adaugă 12 noi cazuri”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Moise.
Tot nou-modificata lege a reglementat şi procedura de internare nevoluntară, prin scurtarea termenelor de internare şi modificarea prevederilor legale în acest sens. Pe scurt, medicul care internează nevoluntar persoana, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei aduse, în termen de cel mult 24 de ore de la evaluare, trimite documentaţia necesară propunerii de internare nevoluntară unei comisii. Această comisie e compusă din trei membri numiţi de managerul spitalului, şi anume doi psihiatri şi un medic de altă specialitate sau un reprezentant al societăţii civile. Comisia analizează propunerea în termen de 48 de ore de la primirea acesteia. Dacă decizia comisiei este de internare nevoluntară, aceasta va fi înaintată de către comisie, în termen de 24 de ore, judecătoriei în a cărei circumscripţie se află unitatea sanitară, cu propunerea de confirmare. Judecarea se va face în regim de urgenţă, în camera de consiliu. Instanţa hotărăşte, după caz, confirmarea sau încetarea internării medicale nevoluntare.


Articole înrudite