15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
”Nu vreau să creez iluzia că de mâine vom avea serviciile medicale pe care le aşteptăm”
”Nu vreau să creez iluzia că de mâine vom avea serviciile medicale pe care le aşteptăm”
Declaraţia îi aparţine ministrului Sănătăţii, Cseke Atilla, care a participat ieri, la Galaţi, la Consilului Judeţului, la realizarea oficială a transferului ultimelor patru spitale gălăţene rămase nedate autorităţilor locale. Eugen Chebac - preşedintele CJ, Cosmin Păun - prefect de Galaţi, dr. Valentin Boldea - director DSP Galaţi, managerii şi directorii economici ai celor patru spitale predate au participat alături de ministru la preluare. Cele patru spitale date CJ sunt: Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, Spitalul TBC, Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul de cronici din Iveşti.
”Descentralizarea managementului spitalelor era pasul firesc care trebuia făcut în sistemul sanitar după ce în perioada 2002-2003 clădirile unităţilor sanitare au fost transferate în patrimoniul autorităţilor locale. Aceste autorităţi puteau accesa bani pe programe, dar ministerul de resort, nu. Niciodată nu mi s-a părut că peste 400 de spitale ar putea fi conduse eficient de la Bucureşti, de aceea predarea către autorităţile locale reprezenta cea mai bună soluţie. Dar nu vreau să creez iluzia că de mâine în spitale vom găsi actul medical pe care îl aşteptăm. Pe termen mediu cred că va fi mult mai bine pentru pacienţi”, a mai spus ministrul Cseke Atilla.
Preşedintele CJ, Eugen Chebac, a precizat că se preiau aceste unităţi sanitare dar cu amendamentul ca plata datoriilor acestora acumulate până la 30 iunie să fie responsabilitatea exclusivă a Ministerului Sănătăţii şi a fondului naţional de asigurări de sănătate, deoarece altfel legea responsabilităţii fiscale nu permitea CJ Galaţi să preia spitale cu datorii.
”Ca preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, vreau ca cele patru unităţi medicale să fie eficiente iar actul medical pentru populaţie să fie de cea mai bună calitate”, a precizat Eugen Chebac.
De la preluare, managerii celor patru spitale se pot considera cu activitatea terminată, ei fiind de acum interimari până în august, când se va organiza un concurs pentru manageri. Dintre cele patru spitale preluate de CJ, Spitalul Clinic de Urgenţă avea numai până la 31 mai o datorie de peste 18.000.000 lei, restul unităţilor având de plătit furnizorilor sume foarte mici, multe fiind cheltuieli curente, în timp ce Judeţeanul are datorii restante încă din 2006.


Articole înrudite