02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Medicii de familie gălăţeni nu au nimic împotriva centrelor de permanenţă şi chiar şi-ar desfăşura activitatea în ele, dar nu doresc să fie obligaţi să facă asta. În plus, medicii de familie nici nu vor să audă să activeze în centre de permanenţă nepăzite sau să o facă pe şoferii de ambulanţă. Concluziile au fost trase la sfârşitul întâlnirii de miercuri dintre reprezentanţi ai Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie Galaţi, ai Societăţii Medicilor de Familie Galaţi, cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi dar şi cu peste 100 de medici de familie. Aceştia s-au întâlnit în Amfiteatrul Spitalului de Urgenţă Galaţi iniţial pentru a discuta despre măsurile pe care trebuie să le ia împotriva noului contract cadru, dar li s-a prezentat şi hotărârea de ministru privind organizarea şi funcţionarea centrelor de permanenţă.
”Eu chiar am lucrat, am făcut gărzi la Centrul de Permanenţă când acesta era în Galaţi, la Policlinica de pe fosta stradă Primăverii. Noi nu avem nimic împotrivă să lucrăm în aceste centre. Dar dorim ca acestea să se înfiinţeze acolo unde e nevoie de ele şi să nu fim obligaţi să lucrăm. Cine doreşte, trebuie să poată să aleagă liber dacă munceşte sau nu şi acolo. Nu este legal să fim penalizaţi dacă nu o facem. În plus, medicii vor să lucreze în aceste centre dacă li se asigură pază, medicamente şi dacă respectiva clădire este igienizată şi se poate munci decent în ea. În plus, nu ni se pare corect să nu ni se asigure şofer dacă ni se va da ambulanţă. Nu suntem şoferi de ambulanţă”, a precizat dr. Daniela Ungureanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Galaţi. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea, a ţinut să le explice medicilor de familie ce facilităţi li se vor oferi pentru a lucra în aceste centre de permanenţă.
”Nu am de gând să înfiinţez aceste centre de permanenţă acolo unde autorităţile locale nu se vor implica şi nu vor asigura paza, plata utilităţilor şi un sediu corespunzător. Nici nu se doreşte înfiinţarea unor centre de permanenţă acolo unde nu e nevoie. În Galaţi, de exemplu, am avea în plan înfiinţarea a două astfel de centre de permanenţă, care să preia presiunea de pe camerele de gardă ale spitalelor. În ceea ce priveşte dotarea, Ministerul Sănătăţii va asigura trusele de urgenţă şi medicamentele”, a declarat dr. Valentin Boldea, director Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Articole înrudite