30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Oraşele din România ar putea primi finanţare pe proiecte pentru reducerea poluării
Oraşele din România ar putea primi finanţare pe proiecte pentru reducerea poluării
Oraşele din România care sunt monitorizate de Comisia Europeană în privinţa calităţii aerului – Bucureşti şi Iaşi, precum şi alte oraşe care se află la limita de poluare şi care vor să prevină acest fenomen, ar putea primi finanţare pe o serie de apeluri de proiecte, pe care autorităţile se pregătesc să le lanseze în perioada următoare, pentru achiziţionarea, printre altele, de autobuze electrice, potrivit ministrului Mediului, Daniel Constantin.
“România se află în procedură de infringement pe zona de poluare. Aşa cum ştiţi Bucureştiul şi Iaşiul sunt oraşe aflate sub monitorizarea Comisiei Europene pentru gradul ridicat de poluare. Aici am încercat să găsim câteva soluţii de finanţare la măsurile pe care dânşii (primarii localităţilor, n.r.) şi le-au asumat în planul pe care l-au adoptat şi pentru care am emis Ordinul de ministru, săptămâna trecută, privind acordul de mediu (…) Preocupările pe care noi le avem sunt de a reduce poluarea la nivel naţional şi de a rezolva problema deşeurilor. Intenţionăm să deschidem apeluri de proiecte, astfel încât oraşele care sunt astăzi în procedura de infringement, dar şi alte oraşe care sunt la limită şi care vor să acţioneze pe zona de prevenţie, să poată să achiziţioneze autobuze electrice. Sigur că e un program care nu vine doar pentru achiziţia de autobuze, pentru că vorbim de un sistem integrat şi vorbesc aici despre acele centre de încărcare electrică pe care trebuie să le avem şi la nivelul Municipiului Bucureşti, şi în alte oraşe care vor să aplice“, a menţionat Constantin.
Ministrul Mediului a susţinut, de asemenea, că vor fi demarate şi alte programe care vor ajuta la scăderea gradului de poluare atât la nivel naţional, cât şi în Bucureşti. “Pentru zona de biciclete, aici avem deja semnat un contract pentru piste cu Primăria Generală a Municipiului Bucureşti. Cred că am deblocat acum toate impedimentele şi în perioada următoare trecem efectiv la implementarea acestui program, semnat deja, în valoare de 10 milioane de euro. Suma nu este suficientă şi va fi suplimentată atât din fondurile Municipiului Bucureşti, cât şi din cele ale AFM-ului. De asemenea, programul pentru perdele forestiere e un program care a mai fost deschis şi finanţat din AFM, nu şi anul trecut. Intenţionăm ca, într-un timp foarte scurt, să deschidem şi această linie de finanţare. Un program de conştientizare pe care vrem să-l derulăm la nivel naţional, poate şi în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi cu autorităţile publice locale. Eu cred că trebuie să învăţăm această grijă pe care trebuie să o avem faţă de mediul înconjurător încă din primele etape ale şcolii. Aş vrea, de asemenea, să lansăm în perioada imediat următoare un program de conştientizare pe ambele zone dificile pentru România: deşeuri şi calitate a aerului. Acest program nu se opreşte doar la informare publică, discuţii pe care le vom avea, ci poate îmbrăţişa şi forma de a ajuta autorităţile publice locale ca în fiecare şcoală din România să avem acele pubele de colectare selectivă. Copilul trebuie să înveţe încă din primii ani de şcoală grija pentru mediu, cum se face colectarea deşeurilor, de ce este important să reciclăm, să valorificăm şi să avem cât mai puţine deşeuri care merg la groapa de gunoi”, a spus Daniel Constantin.
Pe de altă parte, oficialul a precizat că la nivelul Fondului pentru Mediu există sume de bani neutilizate, valoarea ajungând până la 700 de milioane de lei. “Am discutat de mai multe ori în această perioadă cu conducerea Administraţiei Fondului pentru Mediu. Prima nedumerire pe care am avut-o a fost legată de faptul că au rămas fonduri necheltuite, imense. Din totalul de 1,25 de miliarde de lei colectaţi anul trecut, aproape 700 de milioane de lei au rămas necheltuiţi. Pe de o parte, avem probleme legate de deşeuri, legate de poluare, pe de altă parte legate de fonduri necheltuite. Nu mai vorbim despre alte fonduri pe care le avem la dispoziţie în Ministerul de Finanţe din certificatele de CO2”, a subliniat ministrul Mediului.
La ora actuală, România este în procedură de infringement declanşată de Comisia Europeană pe poluarea aerului din două, respectiv Bucureşti şi Iaşi. În acest sens, ministerul de resort a alocat, anul trecut, 2,7 milioane de lei pentru înlocuirea echipamentelor uzate din Reţeaua de Monitorizare a Calităţii Aerului.

Articole înrudite