19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pariziencele au oficial dreptul să iasă în pantaloni pe stradă
Pariziencele au oficial dreptul să iasă în pantaloni pe stradă
De acum pariziencele au oficial dreptul de a purta pantaloni pe stradă. Astfel, în Franţa a fost în sfârşit abolită legea care interzice femeilor să poarte pantaloni la Paris, în conformitate cu o decizie adoptată de ministrul francez pentru drepturile femeilor, Najat Vallaud-Belkacem (de origine marocană), după cum relatează The Huffington Post.
Legea sexistă a fost adoptată în noiembrie 1799 şi a durat aproape 214 ani. Aceasta pretindea pariziencelor, care doreau să poarte „haine bărbăteşti” în capitala ţării, să ceară o permisiune specială de la şeful poliţiei. În caz contrar, tânăra sau doamna depistată în „haine necorespunzătoare” risca să fie arestată. În anii 1892 şi 1909, legea a fost amendată, permiţând pariziencelor să poarte pantaloni în timpul practicării echitaţiei sau în cazul deplasării cu bicicleta. De atunci, s-a încercat de mai multe ori anularea acestei legi, demult perimate, însă oficialii au tot amânat abolirea sa pe motiv că problema nu este o prioritate. În plus, aceştia susţineau că legea este parte componentă a „arheologiei juridice” a Franţei.
Vara trecută, un senator din partea partidului conservator a făcut un demers în acest sens la Ministerul Drepturilor Femeii. La 31 ianuarie a.c., ministerul a dat publicităţii o declaraţie în care recunoaşte că interdicţia ca femeile să nu poarte pantaloni la Paris „este incompatibilă cu principiul egalităţii între femei şi bărbaţi, inclus în Constituţia franceză, precum şi în angajamentele europene”.
În lume există însă o mulţime de legi ciudate, pe care nimeni nu le-a abolit încă. Astfel, în Marea Britanie lipirea timbrului pe plic cu imaginea monarhului cu susul în jos este considerată o infracţiune gravă, similară trădării de stat. În plus, membrii parlamentului nu au voie să intre în Camera Comunelor în armură. O lege din 1898 le interzice britanicilor jocurile de noroc în biblioteci, iar proprietarii animalelor de companie riscă „pedepse severe” în cazul în care acestea „intră în contact sexual” cu animale de la Palatul regal.


Articole înrudite