28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) întâmpină probleme în a onora cererile de rambursare efectuate de organizaţiile care se ocupă cu oferirea şomerilor unui ajutor pentru a-şi găsi un loc de muncă. La această concluzie s-a ajuns în urma conferinţei cu tema „Efectele blocării POSDRU în Galaţi. Cine pierde în realitate?”, la care au fost prezenţi Radu Oprea - reprezentantul Centrului de Dezvoltare SMART şi al Patronatului Tinerilor Întreprinzători, Irinel Oprea, reprezentant al proiectelor Social Trade, Eugen Ionaşcu - consultant în implementarea proiectelor şi Diana Mărăndici - reprezentant al mai multor firme regionale care au aplicat pentru proiecte europene.
„Acest program, din păcate, se confruntă cu un blocaj care afectează beneficiarii, dar mai ales grupul ţintă - persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă. Noi derulăm patru proiecte la care participă 4.000 de tineri din regiunea de Sud-Est a ţării, iar toate problemele pe care le întâmpinăm sunt legate de rambursarea cererilor depuse în perioada verii. În mod normal, autoritatea de management trebuie să ramburseze cheltuielile efectuate la fiecare cerere de rambursare în termen de 45 de zile. De când derulăm proiecte, acest termen a fost respectat o singură dată. Pot spune că avem cereri depuse în luna iunie şi până acum nu am primit niciun ban. Însă noi trebuie să desfăşurăm activitatea chiar dacă nu avem aceste rambursări. La începutul proiectelor, prima cerere de rambursare a fost realizată din economiile mele, suma se ridică la 80.000 de lei şi dacă nu merg lucrurile, e foarte posibil să nu pot recupera aceşti bani. De asemenea, având angajaţi, se adună şi datorii la bugetul de stat, în momentul de faţă discutăm de 160.000 de lei pentru cele patru proiecte. Este exclusă varianta unei confruntări în justiţie deoarece autoritatea de management se absolvă de problemele de flux, conform unei clauze din contract. Pentru a evita creşterea datoriilor, ne vom lua concediu fără plată în aproximativ o lună, dacă vom intra în incapacitate de plată”, a explicat Radu Oprea.
De asemenea, a mai fost adăugat faptul că a contribuit la această situaţie şi aprobarea proiectelor cu bugete neviabile, achiziţii nejustificate care au fost identificate de Comisia Europeană şi repercusiunile se reflectă asupra tuturor. O altă problemă de care s-au plâns reprezentanţii acestor organizaţii a fost existenţa birocraţiei - ofiţerii de proiecte trebuie să realizeze rapoarte peste rapoarte, mai mult de o săptămână pe lună fiind pierdută lucrând la mormanele de hârtii.
„Avem şi controale neanunţate. Eu cred că poţi vedea care e activitatea şi cum se desfăşoară un proiect chiar dacă nu ai munţi de acte şi de rapoarte”, spune Diana Mărăndici.


Articole înrudite