19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Premieră controversată: locuinţe la subsol de bloc
Premieră controversată: locuinţe la subsol de bloc

După „mansardizarea” Galaţiului, un constructor propune acum „subsolizarea” oraşului, venind cu ideea de a construi locuinţe la subsolul blocurilor. Deja are construită o astfel de locuinţă, ca prezentare. Numai că nu toţi locatarii sunt de acord şi există şi o plângere care temporar blochează continuarea lucrărilor. Locuinţele la subsol de bloc vor avea circa 30 de metri pătraţi şi ar costa în jur de 10.000 de euro, cât o garsonieră la mâna a doua. „Am testat piaţa cu o astfel de idee. Am dat un anunţ public şi am fost contactat de locatari de la asociaţia unde am şi făcut locuinţa de prezentare. Ea nu este încă gata sută la sută. Am soluţii moderne de ventilare şi iluminare cu lumină naturală, chiar dacă e la subsol, dar acestea vor fi adăugate când voi avea absolut toate aprobările. Ştiu că există şi o reclamaţie, dar aşa e lumea. Până la urmă, se construieşte sub ocean în lume, aşa că nu văd de ce nu şi în subsol. În general, noi am avut şi avem acceptul majorităţii locatarilor. Am făcut curăţenie lună în subsolul care arăta groaznic, plin de apă şi alte mizerii. Aceste apartamente sunt făcute după ce în subsol s-a schimbat şi toată ţevăria veche şi ruginită. Se poate vedea diferenţa dintre subsolul construit, pentru prezentare, şi cel neconstruit încă. Locatarii au apelat la mine, nu eu la ei. Eu am pus un anunţ că mă ofer să construiesc locuinţe la subsol de bloc şi nu vă spun câţi au sunat”, a spus Nicu Bezman, managerul firmei care a avut ideea locuinţei subterane. Locuinţa urmează să aibă două surse de lumină naturală, una în zona de bucătărie, care va avea o fereastră de 50x50 cm, şi alta în cameră, care va avea o fereastră de 0,5x1 m.
Primăria Galaţi a dat aviz favorabil ideii. „La noi se solicitau mai ales avize pentru mansardarea blocurilor nu pentru construirea în subsol. A fost o premieră. A îndeplinit toate condiţiile şi a primit aviz. Dacă toate actele şi documentele sunt în ordine şi dacă firma va găsi cui să vândă locuinţele, este opţiunea gălăţenilor. Nu putem noi împiedica asta”, a spus Emanuela Turcu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi.
Una dintre reclamaţiile depuse a ajuns şi la Direcţia de Sănătate Publică. „Am făcut reclamaţie deoarece în dreptul apartamentului meu era semnat, dar nu de noi. Nu sunt de acord cu aşa o locuinţă. Cum să stea oameni în subsol? Dacă afectează structura de rezistenţă a blocului? În plus, au stat doi tineri acolo câteva luni, în apartamentul de prezentare, şi la mine, la etaj, ajungeau musculiţe prin chiuvetă, deci era prea cald acolo jos sau nu era bine făcută lucrarea. Nu sunt de acord”, a spus Carmen Ştefănescu, o locatară care nu este de acord cu faptul că va avea vecini la subsol.
Plângerea ei este în lucru. „Am primit o reclamaţie vizavi de acest tip de locuinţă la subsol de bloc. Trebuie neapărat să aibă sursă de lumină naturală. Vom verifica toată construcţia, dacă există condiţii igienico-sanitare şi poate fi locuită. Trebuie respectat cubajul de aer, înălţimea şi alţi parametri”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Alţi vecini, mai ales cei de la parter, sunt mai mult decât încântaţi de idee. „Eu sunt mai mult decât de acord. Ne face curăţenie în subsol şi în plus nu face bar acolo, ci locuinţă. Au şi stat o perioadă în locuinţa făcută pentru prezentare. Eu ştiu ce era la subsol. Aşa face curat şi repară subsolul şi, în plus, şi fiecare locatar va primi o cotă parte. Acum sper să fie toţi vecinii de acord. Majoritatea sunt dar... Nu vă spun câţi tineri vin şi întreabă aici la bloc cât costă o locuinţă de asta. Când termină va fi ca şi cum mai cobori un etaj. Decât să plătească chirie, tinerii pot sta aşa un timp în casa lor şi strâng bani”, spunea Paulina Stoica, una dintre locatarele care sunt de acord. Rămâne de văzut dacă lucrările vor primi acceptul de la autorităţi pentru finalizare. Constructorul e dispus să rişte.


Articole înrudite