28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Problemele legumicultorilor şi consilierul personal
Problemele legumicultorilor şi consilierul personal
Săptămâna trecută, Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii, a avut prima ieşire în teritoriu, iar „botezul” a avul loc la Matca, unul dintre principalele bazine legumicole din ţară, care a avut mari pierderi datorită căderilor masive de zăpadă. Pentru a vedea care este situaţia reală, dar şi pentru a se consulta cu legumicultorii pentru a găsi cele mai potrivite soluţii, ministrul Agriculturii a mers la Marca, dar nu singur, ci însoţit de deputatul PDL Mircea Toader şi de o armată de directori ai serviciilor deconcentrate din judeţ.
În aşteptarea demnitarului, legumicultorii s-au strâns în Primăria Matca, pregătiţi cu o serie de întrebări şi plângeri. După o scurtă introducere făcută de primarul localităţii, Nelu Costea (PDL), între Stelian Fuia şi legumicultori a avut loc un dialog destul de animat. Întrebările şi nelămuririle legumicultorilor au curs, iar răspunsurile ministrului au venit punctual, pentru a nu fi scăpat vreun punct. Stelian Fuia a fost interesat iniţial de problemele cu care se confruntă agricultorii, stadiul analizei pagubelor generate de căderile mari de zăpadă pe solarii, dar şi de soluţiile cu care vin legumicultorii. Pe lângă aceste subiecte, care au fost amplu dezbătute, au existat şi alte probleme, legate tot de agricultură, dar şi de modul de impozitare a profitului scos de către agricultori, contribuţiile la pensii, necesitatea electrificării fermelor, care în prezent funcţionează pe bază de generatoare şi implicit pe motorină şi benzină, produse destul de scumpe şi poluante, dar a fost pusă în discuţie şi problema creditelor pentru fermieri, precum şi finanţarea proiectelor depuse pe măsura 1.4.1.
O problemă arzătoare a fost cea privind achiziţionarea foliei, principalul material pentru construcţia solariilor. Acest produs a fost scumpit extrem de tare în ultimul timp, imediat după căderile masive de zăpadă, când solariile au fost grav avariate, fiind necesar a se achiziţiona din nou cantităţi mari din acest produs, astfel încât activitatea în solarii să poată fi reluată. Privitor la acestă problemă, Stelian Fuia a fost interesat de costul realizării unui hectar de solar, iar răspunsul a venit prompt de la unul dintre legumicultori: „Pentru realizarea unui hectar de solar este necesară o investiţie de 350.000 euro, de la A la Z, cu tot cu cultură, iar fără cultură cam 290.000 euro. În condiţiile în care nu există calamităţi, solarul rezistă 9-10 ani”.
Folie... „parlamentară”
Cum nenumărate voci s-au auzit pe marginea acestui subiect, deputatul Toader s-a oferit să mijlocească achiziţia de folie, pentru ca legumicultorii să poată achiziţiona acest produs direct de la fabrică sau de la importator, dacă este cazul: „Pot vorbi să luaţi folie mai ieftină de la fabrică sau de la importator. Vă ajut şi cu folia, aşa cum v-am ajutat şi cu cocsul”. Promisiunea a fost întărită şi la finalul dezbaterii, aşa că mătcaşii s-au mai liniştit în ceea ce priveşte achiziţia principalului material din care sunt construite solariile.
Consilier personal al ministrului... made în Matca
Pentru a cunoaşte cât mai bine problemele legumicultorilor, Stelian Fuia le-a propus mătcaşilor să aleagă un agricultor care să le fie purtător de cuvânt către Bucureşti. Alesul trebuie să fie practician şi nu... aviator, un om al satului, care a cultivat legume de-a lungul anilor, care are habar de această activitate şi care cunoaşte în amănunt problemele cu care se confruntă colegii de breaslă. În acest sens Fuia a precizat: „Desemnaţi un om care să lucreze cu mine pe legumicultură, până pe data de 10 martie. Acesta va fi puntea de legătură între dumneavoastră şi minister, omul care vă va transmite mesajele, omul împreună cu care vom încerca să găsim soluţii la problemele de pe teren”.


Articole înrudite