29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Asociaţia chirurgilor plasticieni din Italia a dat, miercuri, în judecată compania franceză, care a produs implanturi de silicon ce nu respectau standardele, precum şi firma germană de certificare ce a verificat produsele, precizând că membrii săi se vor constitui părţi vătămate în proces, informează Reuters. Asociaţia a precizat că avocaţii săi au depus plângerea la o instanţă din Roma împotriva companiilor Poly Implant Prothese (PIP), în prezent desfiinţată, şi TUV Rheinland din Germania.
"Chirurgii care au folosit implanturile incriminate au fost la fel de mult fraudaţi ca pacientele", a declarat vicepreşedintele asociaţiei, Mario Pelle Ceravolo. El a precizat că chirurgii au fost „păcăliţi” de un produs care avea marca de aprobare a UE şi toate caracteristicile fizice ale unui produs de calitate. "Medicii care au folosit implanturi PIP nu pot fi învinuiţi", a afirmat el.
Anchetatorii francezi au dispus scoaterea acestor implanturi de pe piaţă în martie 2010, din cauza îngrijorărilor privind calitatea lor, însă abia luna trecută oficialii francezi au recomandat înlăturarea implanturilor PIP prin operaţie chirurgicală, atrăgând atenţia faţă de această problemă pacientelor din întreaga lume care au folosit produse de la compania franceză, ce a fost la un moment dat al treilea cel mai mare furnizor global.
PIP s-a bucurat ani de zile de succes în vânzări la nivel internaţional, însă compania a ascuns de agenţiile de certificare faptul că folosea silicon ieftin şi industrial, care nu este aprobat pentru utilizare medicală.
Guvernul francez le-a sfătuit în decembrie pe femeile cu implanturi PIP să şi le scoată şi a precizat că va plăti operaţiile necesare în Franţa, declanşând alarma în întreaga lume. Autorităţile din alte câteva ţări, inclusiv Marea Britanie şi Brazilia, le-au cerut femeilor să facă verificări medicale. TUV Rheinland, compania germană de certificare ce a verificat produsele PIP până în martie 2010, a spus că sarcina sa era să urmărească procesul de producţie, nu şi tipul siliconului folosit pentru aceste implanturi.
Circa 4.300 de femeie din Italia şi-au pus implanturi PIP, a precizat purtătoarea de cuvânt a Asociaţiei chirurgilor plasticieni, care reprezintă peste 100 de medici. Ministerul Sănătăţii le-a cerut medicilor, spitalelor şi clinicilor să pună la dispoziţie numele femeilor care şi-au făcut astfel de implanturi.
Circa 300.000 de implanturi PIP fuseseră vândute în întreaga lume înainte ca firma franceză să iasă de pe piaţă în 2011.


Articole înrudite