03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Refugiaţi din Siria şi Yemen relocaţi la Galaţi, absolvenţi de cursuri de limbă română
Refugiaţi din Siria şi Yemen relocaţi la Galaţi, absolvenţi de cursuri de limbă română

La finele acestei luni, primul grup format din 14 migranţi relocaţi din Grecia la Galaţi şi care au primit statut de refugiat va termina cursul de limba română, pe care aceştia l-au urmat la Centrul Regional pentru Integrare, deschis în urmă cu o lună şi jumătate la Galaţi. Reamintim că Centrul Regional pentru Integrare a fost înfiinţat în cadrul proiectului "INTEGRARE + Servicii şi asistenţă pentru migranţi în Regiunea 2", derulat prin Programul Naţional/Fondul de Azil, Migraţie şi Integrare. Proiectul are o durată de 12 luni, o valoare totală de 1.469.247,47 lei şi este finanţat prin Programul Naţional - Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare. Centrul are ca obiectiv oferirea de servicii sociale, educative, de consiliere şi integrare a cetăţenilor străini non-UE care au depăşit deja statutul de solicitant de azil, primind deja din partea statutului român un permis de şedere, având statut de refugiaţi sau beneficiind de altă formă de protecţie subsidiară. Centrul oferă cursuri de limbă română şi civilizaţie refugiaţilor, consiliere în vederea obţinerii unui loc de muncă, asistenţă juridică, iar pe baza unor anchete sociale, centrul oferă un ajutor financiar de 150 lei pentru plata chiriei la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi – unde migranţii locuiesc gratuit doar până la primirea statutului de refugiat. Conform şefului Centrului de Integrare, George Cânepă, deocamdată, din partea centrului de la Galaţi, au primit câte 150 de lei doar 5 refugiaţi, urmând să primească alţi 27. Cât priveşte cursurile de civilizaţie, pe 29 septembrie, la centru, va avea loc un curs de “acomodare culturală”, în timp ce tot la finele lunii termină cursul de limbă română primul grup de 14 refugiaţi din Siria şi Yemen (toţi bărbaţi, adulţi), urmând ca din octombrie să înceapă cursurile un alt grup, de 27 de refugiaţi, din care trei sunt copii – doi de grădiniţă şi unul de şcoală generală. Potrivit proiectului, Centrul Regional pentru Integrare Galaţi mai poate acorda kit-uri educaţionale constând în rechizite şcolare, acolo unde este cazul, şi poate deconta masa la creşă sau grădiniţă pentru copiii beneficiarilor sau transportul la şcoală pentru cei care stau la distanţe mari de unităţile de învăţământ. Deocamdată, în această direcţie nu s-a făcut nimic, deşi şcoala a început, căci achiziţionarea rechizitelor şcolare abia este în derulare prin proceduri de achiziţii publice, a mai spus şeful centrului de la Galaţ
Centrul mai oferă şi sprijin şi pentru ca refugiaţii să se poată angaja, însă până acum nici un refugiat nu şi-a găsit un loc de muncă astfel, reprezentanţii Centrului făcând doar demersuri la AJOFM, în condiţiile în care refugiaţii sunt muncitori necalificaţi, care au lucrat în ţările de origine ca şofer sau marinar. Doi dintre refugiaţi – absolvenţi de facultăţi (unul la Arhitectură, celălalt la Asistenţi Medicali) – vor începe, de la 1 octombrie, un curs de acomodare (curs intensiv de limba română), dorind ca anul viitor să urmeze cursurile unei facultăţi din Galaţi.
Cât priveşte Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Galaţi, faţă de cei 15 refugiaţi din Siria şi Yemen, sosiţi pe 3 martie, la Galaţi, acum în centru sunt 42 de persoane, însă acest număr nu reprezintă toţi migranţii veniţi la Galaţi, căci din martie până în prezent, 58 de migranţi au primit statut de refugiat, unii dintre ei mutându-se din centru, acum locuind în oraş.


Articole înrudite