18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Protestele de la începutul acestui an nu au rămas fără ecou, politicieni fiind taxaţi în sondajele de opinie realizate în luna ianuarie a acestui an. Criza politică în care se află România în acest moment l-a propulsat pe regele Mihai în topul preferinţelor, iar partidul de guvernământ a reuşit să piardă aproape 6% în mai puţin de două săptămâni, deşi în perioada de toamnă a anului trecut reuşiseră să câştige aproape 7%. În schimb, opoziţia îşi consolidează poziţia, reuşind să urce cu 3 procente. Sondajul a fost realizat în perioada 11-17 ianuarie de către IMAS, pe un eşantion reprezentativ de 1.039 de persoane şi are o marjă de eroare de 3%.
Politicieni pierd teren
Regele Mihai este lider detaşat la capitolul de încredere a românilor, având o cotă de 36,6% şi având o tendinţă de creştere. Majestatea Sa are cea mai fulminantă creştere, obţinând în mai puţin de o lună aproape 11 procente, această ascensiune fiind începută de la momentul discursului din Parlament. Această creştere poate fi pusă şi pe seama apariţiilor tot mai dese la televiziune ale familii regale, dar şi pentru mesajele de susţinere a protestatarilor din toată ţara. De partea cealaltă, oamenii politici înregistrează scăderi la capitolul încredere. Principalii lideri ai opoziţie, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au 25,4%, respectiv, 22,5%. Preşedintele României, Traian Băsescu îşi continuă scăderea începută în anul 2011, ajungând la cea mai redusă cotă de încredere de la începutul mandatului, în 2004, având acum doar 8,4%, iar premierul Emil Boc are aproximativ 7 procente. Acestă scădere a încrederii în clasa politică se datorează proastei gestionări a nemulţumirilor oamenilor. „Sunt convins că PDL va recupera din procentele pierdute, ca urmare a măsurilor grele, dar necesare, pe care le-a luat, şi depinde tot de noi, de partid, cât de mare să fie această recuperare. Eu cred că va fi una consistentă. Spun cu mare încredere că actuala coaliţie va fi aceea care va continua guvernarea şi după 2012”, a declarat Emil Boc, pentru TVR.
PP-DD şi PRM ar putea intra în Parlament
În acest moment, dacă ar fi alegeri parlamentare, USL-ul ar obţine majoritatea parlamentară pe care şi-o doreşte, având 53,40%, înregistrând o creştere de aproape 4 procente. În schimb, partidul aflat la guvernare a pierdut trendul ascendent pe care îl avea, înregistrând o cotă de 15,80%, deşi a încheiat anul cu 21,50%. O uşoară creştere are şi Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu, urcând la 13,90%, scor care i-ar putea da putere de negociere în următoarea structură parlamentară. O altă formaţiune care ar mai prinde un loc în Parlament ar fi PRM-ul lui Vadim Tudor, care, încet dar sigur, câştigă teren de pe urma frustrărilor sociale, partidul având 6,60% şi şanse reale să ajungă la 7%.
Ciprian NECULA


Articole înrudite