30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liderul organizaţiei româneşti a „Ordinului Suveran Sfîntul Ioan de Ierusalim”, Iulian Moisescu, a chemat marţi jurnaliştii gălăţeni, ca urmare a unor articole apărute în media locală, unde colegi din presa scrisă şi online atrăgeau atenţia că 10 români, dintre care fac parte şi persoane care deţin funcţii importante în administraţia gălăţeană, au fost expulzaţi „cu dezonoare” din Ordinul Suveran Sfîntul Ioan de Ierusalim - Cavalerii de Malta pentru „comportament imoral şi dăunător”. Această grupare este cunoscută ca fiind una de tip francmasonic şi îi acuza pe cei zece români expulzaţi că au organizat contracost recrutarea în ordin. Iulian Moisescu a confirmat că au făcut parte din acel ordin, li se promiseseră paşapoarte diplomatice, au avut o contribuţie financiară la intrarea în gruparea respectivă, pentru care au primit titluri nobiliare. Omologii lor străini i-ar fi asigurat că ordinul este unul recunoscut de stat, iar paşapoartele diplomatice vor fi primite în urma diligenţelor care se vor desfăşura între ministerele de externe ale Maltei şi României. După un an de zile de la intrarea în organizaţie, românii au constatat că omologii lor nu şi-au respectat promisiunile, drept pentru care au decis înregistrarea ordinului pe teritoriul românesc. Scandalul a continuat pentru că străinii le-ar fi cerut să nu se înregistreze oficial în România şi pentru că românii au continuat să existe după modelul din Malta şi Italia, înscriind noi membri. Străinii i-au expulzat din ordin.
Italienii şi maltezii îi acuză pe români, aşa cum precizam anterior, iar românii apreciază că foştii colegi de ordin ar fi preocupaţi de activităţi dubioase, ilegale, impostură şi, din aceste considerente, au rupt legăturile cu organizaţia malteză (înfiinţată în 2003) şi cu cea italiană (înfiinţată în 2009) înainte ca acestea să decidă expulzarea românilor.
Gălăţenii noştri care ocupă fotolii importante, a căror apartenenţă a fost confirmată de liderul organizaţiei româneşti, sunt prefectul Cosmin Păun şi directorul Teatrului Muzical „Nae Leonard”, Florin Melinte. Iulian Moisescu, fost militar de carieră, intrat în rezervă, se recomandă ca fiind „conte de Arbus”, titlu primit contracost la intrarea în ordin. Ordinul numără circa 300 de membri în România, circa 20 la Galaţi şi, conform liderului acestuia, nu ar aparţine masoneriei ori francmasoneriei, ci pur şi simplu organizează acţiuni caritabile, primeşte membri cărora le acordă titluri nobiliare şi simboluri heraldice. Moisescu a precizat că acţiunile caritabile reprezintă pentru membrii ordinului un hobby, aşa cum alţii preferă să joace sport ori să se reunească în diverse cluburi. Întrebat de ce nu au optat pentru înfiinţarea unui ONG prin care să desfăşoare acţiuni caritabile şi ce i-a dîmpins spre această opţiune - poate din dorinţa de a face parte dintr-un club exclusivist?! - Moisescu a fost evaziv, ca pe întreg parcursul întâlnirii cu jurnaliştii, care a durat circa două ore. Chiar aşa, cine suntem noi să comentăm opţiunea lor? Fiecare este răspunzător de propriile alegeri.


Articole înrudite