03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos” îi solicită deputatului PDL Mihai Boldea să retragă proiectul de modificare a Legii 544/2001, referitoare la accesul la informaţiile de interes public, proiect prin care deputatul PDL propune interzicerea accesului presei la informaţiile din dosarele penale aflate în cercetarea poliţiei şi parchetelor sau trimise în judecată.
Proiectul iniţiat de deputatul Boldea are ca efect secretizarea actului de justiţie. Şedinţele instanţelor de judecată sunt publice şi interzicerea accesului presei la aceste informaţii constituie o încălcare flagrantă a principiului transparenţei actului de justiţie. Considerăm că este aberantă şi intenţia deputatului PDL de a propune modificarea Legii 544 şi a Codului Penal în sensul interzicerii accesului presei la informaţiile referitoare la stadiul cercetărilor şi judecării unui dosar penal până la uzanţa ultimei căi de atac, modificare justificată prin respectarea prezumţie de nevinovăţie. În condiţiile în care unul dintre principiile deontologice ale activităţii în mass media este respectarea prezumţiei de nevinovăţie iar presa oferă tuturor celor implicaţi în astfel de dosare posibilitatea de a prezenta opiniei publice punctul lor de vedere, iniţiativa deputatului Mihai Boldea este doar o încercare de obstrucţionare a bunei informări a opiniei publice. O obstrucţionare a accesului la informaţii de interes public este şi condiţionarea publicării unor date despre stadiul şi evoluţia unui proces prin obţinerea acordurilor părţilor implicate în dosar. Spre exemplu, o instituţie media nu trebuie să ceară acordul unei persoane acuzate de infracţiuni de corupţie sau de abuz contra intereselor publice, pentru a informa opinia publică despre cercetările penale sau actul de justiţie care se fac în acel dosar. Presa are chiar obligaţia de a face publice astfel de informaţii, bineînţeles cu respectarea principiului de a fi prezentat şi punctul de vedere al persoanei acuzate. Nu poate fi restricţionat nici accesul jurnaliştilor la consultarea dosarelor aflate pe rolurile instanţelor de judecată, pentru că prin aceasta ar fi încălcate principii fundamentale ale funcţionării unei societăţi democratice, precum corecta informare a opiniei publice, transparenţa actului de justiţie şi dreptul oricărui cetăţean la un act de justiţie corect şi de bună calitate. În acest context, nu poate fi restricţionat nici accesul jurnaliştilor la informaţiile pe care sunt obligaţi să le ofere opiniei publice reprezentanţii abilitaţi ai Poliţiei şi Parchetelor în legătură cu stadiile unor anchete în cauze care sunt de interes public.
Prin proiectul iniţiat de deputatul PDL Mihai Boldea este adusă o gravă atingere unui drept fundamental, dreptul la informare, garantat fiecărui cetăţean prin articolul 31 al „Constituţiei României”, articolul 19 al „Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului” şi prin articolul 11 al „Cartei fundamentale a Uniunii Europene”. În acelaşi timp, sunt încălcate flagrant prevederile art 3 al „Cartei Europene a Libertăţii Presei”, potrivit cărora „Dreptul jurnaliştilor şi media de a aduna şi disemina informaţii şi opinii nu trebuie să fie ameninţat, restricţionat sau sancţionat”. Proiectul deputatului Boldea încalcă şi art 4 al „Cartei Europene a Libertăţii Presei”, care impune că „Protecţia surselor jurnalistice trebuie strict respectată” şi interzice orice acţiuni ale instituţiilor unui stat european “cu scopul de a identifica sursele de informare sau de a viola secretul redacţional”.
Societatea Jurnaliştilor "Dunărea de Jos" solicită public tuturor parlamentarilor gălăţeni să îşi expună punctul de vedere cu privire la iniţiativa domnului deputat Mihail Boldea. Am dori sa ştim dacă deputaţii şi senatorii care reprezintă interesele comunităţii în Parlament privesc presa ca pe un partener sau ca pe un inamic. Sperăm că parlamentarii consideră în continuare presa ca pe un paznic şi un garant al democraţiei şi al libertăţilor colective şi individuale. Oamenii pot trage singuri concluziile având la dispoziţie o gamă variata de surse de informare. Privarea de informaţii şi secretizarea unor informaţii publice sunt elemente ale unui stat totalitar, nu ale unei democraţii.
Considerăm că prin introducerea acestor restricţii, deputatul Mihai Boldea încearcă să îşi rezolve unele probleme personale, pentru că mai multe procese în care domnia sa a prestat ca avocat au ajuns să fie cercetate de Parchetul General sau DIICOT. În dosarele la care ne referim, miza a fost obţinerea de către persoane obscure, asistate de avocatul Mihai Boldea, a dreptului de proprietate asupra unor terenuri sau imobile care sunt în proprietatea Primăriei Galaţi. În aceste procese au fost comise infracţiuni grave, precum fals în documente oficiale, falsuri privind identitatea sau înscenarea participării într-un proces din anul 2007 a unei persoane care decedase în anul 2000.

Ticu CIOBOTARU,
preşedinte Societatea Jurnaliştilor “Dunărea de Jos”


Articole înrudite