27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Spitalele gălăţene şi-au depus actele necesare noii clasificări
Spitalele gălăţene şi-au depus actele necesare noii clasificări
Spitalele gălăţene şi-au depus, care mai repede care mai încet, actele necesare noii clasificări solicitate de Ministerul Sănătăţii. Aceste acte au fost depuse până în ultima zi la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. În principiu, noua clasificare, luată la actualele condiţii financiare, va duce la primirea unui buget mult mai mic pentru toate spitalele gălăţene. Introducerea plăţii pe caz rezolvat, DRG, şi în spitale gen Psihiatrie sau TBC, care erau plătite la zi spitalizare, va însemna, iar, bani în minus. Unele spitale s-au resemnat şi deja au pus la punct un plan de economie pentru a face faţă noii clasificări, ce va aduce bani mai puţini. Este şi situaţia Spitalului de Psihiatrie, o unitate sanitară care, acum, e ”foarte sănătoasă”, financiar vorbind. Să vedem ce va fi după noua clasificare şi noul mod de plată la caz rezolvat.
”Am depus actele necesare evaluării. Ne-am califica la categoria III M, spital de monospecilitate. Nu ştim cum va influenţa asta bugetul pe care îl vom primi, dar este sigur că, dacă vom fi trecuţi de la plata pe zi spitalizare la plata pe caz rezolvat, DRG, vom pierde şi 50% din actualul buget. Ca să nu fim prinşi nepregătiţi, deja am luat măsuri de a face economie. Am dispus pensionarea tuturor ce aveau vârsta necesară, am reziliat contractele de prestări servicii care erau în situaţia să cumuleze pensia cu salariul, nu am mai încheiat contract cu firma de pază ce ne asigura un agent pe lângă personalul nostru, am redus la jumătate contractul pentru curăţenia spitalului etc. Deocamdată, la actuala finanţate pe care am negociat-o cu CJAS Galaţi, care a fost corectă, am asigurat tot ce înseamnă confortul bolnavului psihic. Deocamdată...”, a precizat directorul Spitalului de Psihiatrie, Doina Sandu.

Spitalul de Urgenţă face eforturi să sară de la categoria III la categoria I

”Spitalul de Urgenţă Galaţi a încheiat contracte de prestări servicii cu Spitalul de Psihiatrie, cu Spitalul de Pneumologie şi Spitalul de Copii. În plus, vor schimba şi structura spitalului, înfiinţând o nouă secţie, de sferă cardiovasculară, secţie pe care CJ Galaţi a promis că o va dota cu un angiograf şi altă aparatură performantă. Astfel, dacă înainte de aceste modificări de structură şi contractare spitalul putea fi de nivel III, acum doreşte clasificarea la spital de categoria I. La fel şi Spitalul TBC, care se clasifică la categoria III M, face eforturi să prindă clasificarea II M. Spitalele Tecuci şi Târgu Bujor au depus actele pentru clasificare IV iar celelalte pentru III M. DSP va verifica autoevaluarea spitalelor, va trimite datele la Ministerul Sănătăţii şi acesta va decide în cele din urmă.

Noua clasificare a unităţilor sanitare cu paturi

Spitalele de categoria I, cu subcategoria I M pentru unităţile monospecialitate, nivel de competenţă foarte înaltă, sunt spitale care asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt. Spitale de categoria II, cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil, nivel de competenţă înalt, vor fi spitale care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare de resurse umane. Spitalele de categoria III, nivel de competenţă mediu, sunt spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate. Spitalele de categoria IV, nivel de competenţă bazal, sunt acele spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată şi fac faţă unor afecţiuni cu grad mic de complexitate. Spitalele de categoria V, nivel de competenţă limitat, sunt acele spitale care asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau doar servicii paleative.


Articole înrudite