06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tehnica americană de luptă ar putea fi folosită şi de armata română
Tehnica americană de luptă ar putea fi folosită şi de armata română

Joi, în Poligonul Smârdan din Galaţi a avut loc Ziua Distinşilor Vizitatori, ocazie cu care cei prezenţi au putut urmări o secvenţă din exerciţiul militar interarme cu trageri de luptă Justice Sword 15.2”. Acesta este al şaselea exerciţiu, ca amploare, desfăşurat în acest an în Poligonul Smârdan, exerciţii dedicate misiunii „Atlantic Resolve”, misiune lansată de forţele NATO în urmă cu un an, pentru a demonstra că îşi apără şi susţine aliaţii.
La exerciţiul din Poligonul Smârdan, care a început pe 26 octombrie, participă peste 2.100 de militari, cu 540 de mijloace tehnice, din care 1.800 de militari români din Forţele Terestre, cu 450 de mijloace tehnice, şi 300 de militari americani, cu 90 de mijloace tehnice.
Militarii americani fac parte din Batalionul 5 al Regimentului 7 Cavalerie  din Forţele Terestre ale SUA, care sunt dislocate în Europa şi acţionează, în premieră, în România, cu tancuri Abrams, blindate Bradley şi tunuri autopropulsate Paladin.
Scopul militarilor participanţi la exerciţiului „Justice Sword 15.2” este de a se instrui în comun în vederea armonizării tacticilor şi procedurilor de operare, creşterii încrederii în armamentul din dotare şi coeziunii de grup. La finalul exerciţiului, generalul maior Dumitru Scarlat, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, a apreciat exerciţiul militar desfăşurat joi ca fiind unul foarte bun, motiv pentru care i-a oferit „coin-ul şefului Statului Major al Forţelor Terestre” comandantului Batalionului 5 din Regimentul 7 Cavalerie al trupelor SUA dislocate în Europa, locotenent colonel Christopher Mahhafey.
După finalizarea exerciţiului militar, forţele americane şi militarii români şi-au prezentat tehnica de luptă. Astfel, americanii au arătat că tancurile Abrams sunt cele mai noi tancuri ale armatei SUA, tehnică militară ce va fi utilizată – cu îmbunătăţiri ulterioare – pe o perioadă de 10-15 ani de acum înainte. Şi militarii români au prezentat o scurtă demonstraţie realizată cu un dragor de mine. Potrivit lui Cristian Ciobanu, şeful de echipaj al dragorului de mine, acesta este un produs românesc, de producţie recentă (2011), care are ca rol sprijinirea subunităţilor de geniu pentru deminarea parţială sau totală a câmpurilor de mine, pentru a crea culoare sigure de deplasare pentru tancuri şi alte transportoare blindate.
Apreciind avantajele desfăşurării exerciţiului militar comun, general maior Dumitru Scarlat şi-a exprimat mulţumirea pentru creşterea bugetului alocat Armatei, dar şi speranţa că această situaţie va conduce la achiziţia de noi mijloace terestre de luptă, precum cele aduse de militarii americani în poligonul de la Smârdan: „În ultimul an şi în acest an ni s-au alocat fonduri mai multe şi pentru mentenanţă, motiv pentru care am reuşit să reparăm şi să folosim echipamente care de foartă multă vreme erau defecte. Până la majorarea bugetului, pe unele dintre echipamente nu le puteam folosi de unul-doi ani, însă, prin rotaţie, le reparam şi le foloseam... Acum ne dorim şi noi, la Forţele Terestre, echipamente noi. Şi faptul că s-a decis ca 2% din PIB să ajungă la Armată mă face convins că şi noi, în cei 10 ani planificaţi, vom putea să ne schimbăm, să avem echipamente noi. Ne dorim echipamente ca acelea ale americanilor (tancuri Abrams, blindate Bradley sau tunuri autopropulsate Paladin - n.r.), rămâne ca structurile competente din armata României să se ocupe de această problemă”.


Articole înrudite