22 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Trei licee gălăţene, la etapa naţională a concursului „Ştiu şi aplic”
Trei licee gălăţene, la etapa naţională a concursului „Ştiu şi aplic”

La începutul lunii aprilie s-a desfăşurat, la Liceul Tehnologic „Transporturi Căi Ferate”, etapa judeţeană a concursului „Ştiu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se deprind de pe băncile şcolii”, organizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Galaţi, în cadrul proiectului „Valenţele culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă”. Inspecţia Muncii a demarat, experimental, în anul şcolar 2006-2007, acest proiect având ca obiectiv formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli de arte şi meserii. Din anul 2009 acest proiect se derulează şi la nivelul judeţului Galaţi.
Consiliul european de la Lisabona a subliniat faptul că Europa trece printr-o tranziţie către „o economie bazată pe cunoaştere” marcată de schimbări profunde care implică adoptarea unei noi strategii destinată creşterii calităţii muncii prin abordarea „stării de bine la locul de muncă”. Practicile comunitare subliniază că educaţia şi cultura de prevenire a riscurilor sunt factori cheie pentru menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii muncii.
Obiectivul acestui proiect este pregătirea tinerilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă încă înainte de debutul activităţii profesionale, prin dezvoltarea unui program educaţional menit să formeze o atitudine corespunzătoare cu privire la conştientizarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire la locul de muncă.
Datele statistice analizate periodic de Inspecţia Muncii au evidenţiat faptul că, datorită condiţiilor sociale în care trăiesc, mulţi tineri din România caută să se angajeze după împlinirea vârstei de 16 ani, uneori chiar şi mai devreme. Cei mai mulţi prestează munci sezoniere în timpul vacanţelor de vară. Ei acceptă foarte uşor să lucreze fără forme legale şi să presteze munci nepotrivite, având în vedere insuficienta lor maturitate fizică şi mentală. Astfel, se expun riscului de accidentare, deoarece tinereţea îi îndeamnă să practice meserii riscante sau solicitante din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, împiedicându-i de cele mai multe ori să-şi recunoască limitele. Fiind nou veniţi în câmpul muncii, este posibil ca tinerilor să le lipsească experienţa şi maturitatea fizică şi psihologică. Este posibil de asemenea ca ei să nu acorde importanţa cuvenită riscurilor cu care se confruntă. Există şi alţi factori care îi expun pe tineri unor riscuri mai mari, precum: nivelul insuficient de competenţe şi de formare; necunoaşterea drepturilor angajatului şi a obligaţiilor angajatorului; insuficienta încredere pentru a semnala eventualele probleme; nerecunoaşterea de către angajatori a protecţiei suplimentare de care au nevoie lucrătorii tineri.
La concursul care a avut drept scop conştientizarea profesorilor şi elevilor - viitori angajaţi - asupra riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională la locul de muncă, precum şi încurajarea şi atragerea elevilor în activităţi de studiere şi aplicare a securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au întrecut 15 echipe de elevi, reprezentând tot atâtea licee din judeţul Galaţi. În urma centralizării rezultatelor la cele două probe, teoretică şi practică, pentru etapa naţională, care se va desfăşura la Iaşi, în perioada 26 - 28 mai, s-au calificat echipele liceelor tehnologice „Anghel Saligny” şi „Transporturi Căi Ferate” din Galaţi şi „Elena Caragiani” din Tecuci.
Având în vedere rezultatele foarte bune obţinute de reprezentanţii judeţului Galaţi în anii anteriori la etapa naţională a concursului „Ştiu şi aplic”, reprezentanţii judeţului nostru au şanse să se claseze şi anul acesta pe locuri fruntaşe.


Articole înrudite