05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şcoala nr.10 „Dimitrie Sturdza” din Tecuci este una dintre primele unităţi de învăţământ din municipiu, clădirea fiind înscrisă pe lista monumentelor istorice. Faptul că este clădire monument istoric nu pare să încânte pe nimeni, dar nici să deranjeze, astfel încât imobilul ce găzduieşte şcoala a început să arate cu timpul mai mult a pivniţă decât a unitate şcolară cu peste 600 de elevi. Corpul vechi, monument istoric, a fost cuprins de mucegai cu ani în urmă şi de atunci degradarea se produce treptat dar sigur şi nici o autoritate nu pare să fie interesată de acest fapt. Luând legătura cu directorul unităţii de învăţământ, Valentin Coman, pentru a elucida problema trenării situaţiei, acesta ne-a explicat: „Am fost de câteva ori în audienţă la primarul oraşului, însă până acum nu mi-a venit nici un răspuns la problemele puse pe tapet. Voi relua discuţiile referitoare la renovarea şcolii după finalizarea anului şcolar, mai ales că noi avem şi testarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a.” Se pare că nu mai există nicio grabă în a se rezolva problema reabilitării şcolii în timp foarte scurt, în condiţiile în care aceasta se află în acest stadiu de un deceniu.
„Cunosc situaţia Şcolii nr. 10, însă la această unitate de învăţământ nu se pot face investiţii pentru că şcoala este prinsă într-un program de reabilitare. Tot ce pot face la această dată este să se intereseze în ce fază se află proiectul şi mai ales cât mai durează până când vor fi demarate lucrările de reabilitare. Ce putem spune noi, în condiţiile în care directorul ar trebui să se intereseze, să se implice efectiv, fiind direct interesat?”, ne-a spus primarul Eduard Finkelstain.
Cum nici la Primărie situaţia nu a fost elucidată, ne-am întors la Şcoala 10, cu speranţa că vom obţine lămuriri. „În urmă cu zece ani a fost un proiect de renovare a şcolii, însă de atunci nu se mai ştie nimic, nu am mai primit niciun fel de răspunsuri referitoare la acest proiect”, ne-a spus Viorica Pătrăşcanu, directorul adjunct al unităţii de învăţământ. În completare, Valentin Coman a precizat: „Voi face demersuri la ISJ să vedem unde este acel proiect de reabilitare, dacă el există şi care sunt soluţiile pentru a repara clădirea veche. Eu sunt de părere că, dacă tot este monument istoric şi nu se pot găsi soluţii pentru a putea fi renovat, să ni se facă o altă clădire - căci teren avem - cu opt clase, să putem muta elevii, iar clădirea monument să fie lăsată în conservare până când se vor găsi fonduri”.
Soluţii se pare că se pot găsi, însă până când vor fi puse în aplicare, au e suferit cei 600 de elevi care respiră zilnic aerul îmbibat cu spori de mucegai şi umezeala urât mirositoare.

Articole înrudite