29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Viaţa este frumoasă şi după 65 de ani
Viaţa este frumoasă şi după 65 de ani

Peste 80% dintre persoanele vârstnice intervievate în patru ţări europene (Franţa, Belgia, Italia şi Germania) cred că viaţa este o sursă de plăcere şi apreciază bucuria de a trăi mult mai mult decât cei tineri, arată un sondaj realizat pentru institutul Koren, din Franţa, preluat de AFP.
În semestrul al doilea al anului 2014, au fost intervievate circa 4.000 de persoane de peste 65 de ani şi 4.000 cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani. Dintre vârstnici, 84% cred că viaţa este o sursă de plăcere, lucru valabil inclusiv pentru 78% din cei peste 89 de ani. La persoanele mai tinere, numai 57% au această viziune asupra vieţii.
În medie, seniorii apreciază că viaţa poate fi plăcută până la 86 de ani. Dintre aceştia, 94% de bucură când ascultă emisiuni la radio sau se uită la televizor, 90% când citesc, 81% când navighează pe internet şi 79% atunci când iau o masă bună cu familia sau cu prietenii. Conform propriilor declaraţii, 65% dintre persoanele de peste 65 de ani ar vrea să călătorească sau să plece undeva în weekend, iar 47% îşi doresc să aibă relaţii sexuale.
Contrar a ceea ce cred cei mai tineri, doar 14 % dintre vârstnici au spus că petrec cele mai frumoase clipe cu nepoţii, în schimb 39 % au afirmat că se simt cel mai bine cu partenerul lor de viaţă.
Sondajul arată că vârstnicii stăpânesc tot mai bine internetul: 67% dintre persoanele de peste 65 de ani trimit regulat e-mail-uri, 62% se informează online şi 38% intră pe reţelele de socializare cel puţin o dată pe lună.
Percepţia lor se schimbă odată ce devin dependenţi fizic sau material de alţii: 59% dintre seniorii cu probleme de sănătate sau cu mari greutăţi şi 22% dintre cei mai defavorizaţi consideră că viaţa nu mai este o sursă de plăcere (faţă de 15% din total). Potrivit sondajului, 49% dintre vârstnici contează pe copii şi 45% pe partenerul de viaţă să îi ajute financiar şi fizic în cazul pierderii autonomiei.
În 2014, femeile de 60 de ani puteau spera să mai trăiască în medie 27,7 ani, iar bărbaţii, 23,1 ani.


Articole înrudite