13 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
10 lucruri din bucãtãrie care te pot omorî
10 lucruri din bucãtãrie care te pot omorî

Statisticile publicate de Environmental Working Group relevã cã 81% din carnea tocatã de curcan, 69% din cotletele de porc, 55% din carnea tocatã de vitã ºi 39% din carnea de pasãre este contaminatã de bacterii. Însã, pe lângã bacteriile de pe alimente, care în cazuri extreme pot provoca diverse boli, în bucãtãrie avem multe aparate ºi suporturi care ascund adevãrate colonii de „musafiri nepoftiþi” sau care din cauza unui mic amãnunt prezintã o ameninþare la viaþã.

1. Cuptorul
Cuptorul cu gaz care are mici scurgeri poate transforma un apartament neaerisit într-o bombã cu ceas.

2. Cutiile de conserve
Dacã vedeþi o conservã care pare gata sã explodeze, aruncaþi-o imediat. Astfel de recipiente cu alimente pot conþine bacteria Clostridium botulinum care provoacã botulism ºi care prin orice contact sau inhalare poate fi mortalã.

3. Buretele de bucãtãrie
Bacteriile se pot acumula în buretele de vase dacã nu avem grijã sã îl stoarcem ºi sã îl lãsãm la uscat. Pentru cã un burete este de 200.000 de ori mai murdar decât un colac de toaletã, este bine sã îl clãtim ºi apoi sã îl punem în cuptorul cu microunde pentru 5-7 secunde, cu scopul de a distruge bacteriile.

4. Tocãtorul
Dacã folosiþi acelaºi tocãtor ºi pentru carne ºi pentru legume atunci poþi avea un risc crescut de a te contamina cu  E. coli sau Salmonella.  De aceea este bine sã folosim tocãtoare ºi cuþite diferite pentru tipuri diferite de alimente.

5. Amestecarea produselor de curãþat
Folosirea înãlbitorului pentru curãþenie este o soluþie eficientã ºi la fel ºi utilizarea amoniacului. Însã este bine de ºtiut cã aceste douã substanþe nu trebuie amestecate deoarece gazul rezultat în urma combinãrii ne poate arde pielea sau chiar afecta plãmânii.

6. Frigiderul
Lada de legume din frigider poate conþine bacteria Listeria ºi mucegaiuri dãunãtoare. De aceea frigiderul trebuie curãþat cel puþin de douã ori pe an.

7. Suportul pentru cuþite
Bacteriile pot locui în crãpãturile lemnului.  Puneþi o lingurã de clor în trei litri de apã pentru a curãþa lemnul de bacterii. Nu uitaþi sã clãtiþi apoi suportul cu apã din abundenþã.

8. Filtrul de cafea
Existã posibilitatea ca recipientele din filtrul de cafea sã facã mucegai, din cauzã cã mediul din ele este mereu umed ºi întunecos. Folosind oþet diluat curãþaþi rezervorul filtrului de cafea odatã pe lunã.

9. Mâinile dumneavoastrã
Nu uitaþi sã vã spãlaþi pe mâini înainte de prepararea mâncãrii ºi mai ales dupã ce aþi avut de-a face cu carnea crudã.

10. Factorii care distrag atenþia
Bucãtãria nu este un loc sigur. De aceea, pregãtirea unei mese ºi vorbitul la telefon sau uitatul la televizor nu fac casã bunã. Din cauza factorilor care ne distrag atenþia riscãm sã nu vedem când „dã în foc” mâncarea, sã ne tãiem degetele sau sã le „dãm” pe rãzãtoare.


Articole înrudite