29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Fotografiile fãcute ca amintire pot duce, în mod paradoxal, la rezultatul invers: uitarea, aratã un studiu american citat de AFP. Potrivit rezultatelor cercetãrilor publicate în revista Psychological Science, cei care fac fotografii într-un muzeu au ºanse mai mici sã îºi aminteascã detalii decât cei care s-au uitat cu atenþie la obiectele respective.
„Oamenii îºi scot atât de repede aparatele de fotografiat, aproape fãrã sã se gândeascã, ca sã imortalizeze un moment, încât nu se mai uitã la ce se întâmplã în faþa lor”, spune Linda Henkel de la Fairfield University, autoarea studiului.
Ea a cerut studenþilor veniþi sã viziteze un muzeu sã observe anumite obiecte, fie fotografiind-le, fie numai uitându-se la ele. A doua zi le-a testat amintirile, iar cei care fãcuserã fotografii au recunoscut mai greu detalii ale obiectelor decât cei care doar se uitaserã la ele. Explicaþia ar consta în faptul cã tehnologia 'îºi aminteºte' în locul nostru, iar experienþa directã are de suferit, potrivit specialistei americane.
În al doilea experiment, studenþii care fotografiaserã detaliul unui obiect cu zoom pãreau a-ºi aminti mai bine obiectul întreg, ºi nu detaliul ca atare. „Aceste rezultate aratã cât de diferite sunt +ochii minþii+ ºi +ochiul+ aparatului”, mai spune Linda Henkel, adãugând cã cercetãrile în privinþa memoriei sugereazã cã fotografierea poate ajuta pe cineva sã îºi aminteascã un anumit lucru, dar numai dacã persoana care fotografiazã observã cu atenþie înainte ceea ce vrea sã imortalizeze ºi apoi imaginea.


Articole înrudite