28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
5 probleme de sănătate cauzate de schimbările bruşte de temperatură
5 probleme de sănătate cauzate de schimbările bruşte de temperatură

Creşterea bruscă sau tocmai, scăderea, gradelor din termometru în perioade scurte de timp ne-a afectat tuturor viaţa în această primăvară, notează csid.ro. Diferenţele de 15, 20 de grade în mai puţin de 2 zile creează reale probleme de adaptare organismului nostru. Nu doar lipsa energiei, şi moleşeala ne-au făcut să ne simţim rău, ci şi apariţia de infecţii, boli, răceli şi alte probleme de sănătate.
Iată care sunt cinci dintre ele şi ce putem face pentru a le ameliora:

Infecţii şi boli ale tractului respirator superior

Conform specialiştilor, avem tendinţa de a ne îmbrăca cel mai adesea necorespunzător. Nu purtăm suficiente straturi sau avem tendinţa de a purta prea multe, astfel încât corpul ni se supraîncălzeşte sau suferă de frig. Acest lucru poate afecta răspunsul imun şi poate declanşa infecţii ale căilor respiratorii superioare. Atunci când temperaturile fluctuează, este cel mai recomandat să ne îmbrăcăm în straturi uşoare, pentru a fi protejaţi de temperaturile scăzute dimineaţa şi noaptea având totuşi abilitatea de a elimina aceste straturi în momentele calde ale zilei.

Probleme cronice ale sinusurilor şi gâtului

Instalaţiile de încălzire şi aer condiţionat încearcă să ţină pasul cu temperaturile fluctuante, iar sistemele de încălzire şi răcire alternante rapid pot dezumidifica aerul. Aerul dezumidificat care conţine polen, praf şi mucegai poate accentua pentru problemele severe şi cronice ale sinusurilor şi gâtului, motiv pentru care este important să schimbăm filtrele de încălzire şi aer la fiecare şase luni. Medicii recomandă, de asemenea, achiziţionarea unui umidificator pentru avea nivelul de umiditate optim.

Astmul sezonier şi bronşita declanşate de aerul rece

Aerul rece poate declanşa astm bronşic sezonier sau bronşită. Persoanele care au aceste afecţiuni ar trebui să fie pregătite să utilizeze un inhalator sezonier pentru a evita episoadele severe şi cronice de tuse. Există un răspuns fiziologic la aerul rece, care determină căile respiratorii să se închidă şi să se strângă, afirmă specialiştii. Dacă suferi de astm, acest tip de vreme poate fi periculos. Vei vedea o mulţime de oameni care au bronşită, tuse, respiraţie şuierătoare şi dificultăţi de respiraţie la temperaturi scăzute, motiv pentru care trebuie să fii puţin mai atent la controlul sănătăţii pulmonare.

Alergii sezoniere la polen

Plantele sunt la fel de confuze ca şi oamenii la schimbările meteorologice, ceea ce înseamnă că practic florile înfloresc mai devreme şi eliberează polenul, fapt care poate cu uşurinţă agrava alergiile în cazul oamenilor care suferă de alergii sezoniere, de regulă.

Focare de răceală şi gripă

Pe măsură ce vremea se îmbunătăţeşte temporar, oamenii, mai ales copiii, vor să iasă afară pentru a se bucura de temperaturi blânde după o iarnă rece. Dacă o persoană este bolnavă, deja se va crea un adevărat focar al respectivei boli, infestând cel mai probabil majoritatea celor aflaţi în mediul respectiv. Atunci când facem parte din grupuri mai mari, trebuie să fim puţin mai atenţi la igiena mâinilor şi să acoperim gura şi nasul atunci când strănutăm sau chiar când are loc un strănut în jurul nostru, avertizează specialiştii. De asemenea este important sa se cureţe frecvent spaţiile comune pentru a controla răspândirea infecţiilor.


Articole înrudite