29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cu ocazia Zilei Mondiale a Epilepsiei (Purple Day), marcată pe 26 martie în peste 50 de ţări din lume inclusiv în România, Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO), cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România, derulează o campanie de informare cu scopul de a sublinia necesitatea conştientizării impactului acestei afecţiuni asupra pacienţilor şi familiilor acestora.
Oamenii au fost încurajaţi să poarte culoarea mov, desemnată la nivel internaţional simbolul acestei zile, în spirit de solidaritate cu cei care suferă de epilepsie în toată lumea. Din 2008, de când a fost fondată Ziua Mondială a Epilepsiei la nivel internaţional, a fost pentru prima dată când aceasta este marcată şi în România.
Conform datelor ASPERO, 500.000 de români suferă de epilepsie. La nivel mondial, 1 din 100 de oameni suferă din cauza acestei afecţiuni. Mai mult, această tulburare răspunde la tratament medicamentos în doar 70% din cazuri, astfel că 3 din 10 pacienţi nu îşi pot controla afecţiunea, întrucât unele forme ale bolii sunt rezistente şi necesită altfel de intervenţii sau tratamente adecvate.
“Cea mai serioasă problemă cu care se confruntă cei care suferă de epilepsie şi familiile lor este stigmatizarea. Cei din jur îi marginalizează pentru că nu înţeleg natura afecţiunii lor sau sunt speriaţi, precum şi din cauza diverselor şi multiplelor  mituri create în jurul acestei boli. Deseori, epilepticii sunt puşi în situaţia în care trebuie să ascundă existenţa acestei afecţiuni pentru a putea trăi o viaţă cât mai normală în societate, pentru a putea să obţină chiar un loc de muncă. În plus, din cauza crizelor imprevizibile şi a nevoii constante de însoţitor, mulţi pacienţi epileptici ajung să se simtă o povară pentru cei din jur şi dezvoltă depresii”, spune Ileana Ştefan, director Executiv al ASPERO.
Informaţii despre boală, cauze, simptome, precum şi despre cum se poate acorda primul ajutor în cazul unei crize convulsive/ epileptice sunt disponibile pe site-ul asociaţiei, www.aspe.ro.
“Pacienţii care suferă de epilepsie se confruntă deseori cu probleme sociale şi psihologice pentru că sunt marginalizaţi sau discriminaţi şi astfel ajung să se izoleze. Toate acestea se întâmplă din cauza crizelor epileptice pe care nu le pot controla şi care pot izbucni oricând”, a declarat dr. Ioana Mândruţă, medic primar neurolog. "Pacientul cu epilepsie are un risc crescut de deces prematur. Acest fapt se datorează situaţiilor impredictibile legate de crizele cu alterare de conştienţă şi căderi şi, de asemenea, aceşti bolnavi au un risc crescut de moarte subită prin afectarea funcţiilor cardiace sau respiratorii. De aceea, este foarte important pentru noi toţi să ştim să le acordăm primul ajutor şi este critic să ne informăm în privinţa acestei boli”, adaugă dr. Ioana Mândruţă.


Articole înrudite