16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
6.000 de românce au fost diagnosticate în 2011 cu cancer mamar
6.000 de românce au fost diagnosticate în 2011 cu cancer mamar
În România, în 2011, au fost diagnosticate 6000 de femei cu cancer la sân, incidenţa acestei afecţiuni crescând lent dar continuu în ultimii ani, a declarat dr. Ion Stoian de la Gynecoland.
Important este, a subliniat medicul, că orice femeie poate lua parte activ la depistarea cancerului de sân prin autoexaminare iar un procent de 70% dintre cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminare.
Examinarea clinică periodică efectuată de medic şi mamografii screening în special, pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani, la un interval de unul sau doi ani, după cum recomandă medicul, şi anual, pentru femeile cu vârsta peste 50 de ani, sunt, de asemenea, necesare.
Mamografia de screening reduce mortalitatea cu 25-30% la femeile de 50 de ani şi cu 18% la femeile de peste 40 de ani şi previne apariţia metastazelor prin diagnostic şi tratament precoce. Descoperit în fază incipientă (stadiul 0 sau 1), cancerul de sân poate fi vindecat în proporţie de 94%.
Dr. Ion Stoian a făcut referire la faptul că pacientele nu prea ştiu unde să se adreseze - medicului de familie sau ginecologului - şi a evidenţiat necesitatea diagnosticului precoce.
De asemenea, el s-a referit la importanţa diferenţierii dintre o tumoră benignă şi una malignă, accentuând asupra faptului că şi în cazul unei tumori benigne trebuie o monitorizare foarte atentă pentru că în timp şi aceasta poate să devină malignă. Ecografia poate fi o metodă de screening la îndemână, a adăugat medicul.
''Bolile mamare non-maligne sunt de zece ori mai frecvente decât cazurile de cancer mamar'', a punctat Ioan Stoian. Acesta este de părere că atunci când o femeie vine pentru un consult ginecologic să i se facă şi unul la sân.
"Patologia mamară necesită o abordare integrată, o muncă în echipă. Ar fi necesare centrele de diagnostic şi tratament al sânului. În prezent se ocupă institutele dar acestea sunt sufocate ori acest centru ar fi o soluţie", a apreciat dr. Ion Stoian.
Medicul s-a referit şi la necesitatea organizării unei societăţi de Senologie ca ramură medicală distinctă şi prezentarea unor informaţii medicale de ultimă oră în domeniu.
Cancerul de sân poate fi vindecat în proportie de 94%. Statisticile arată că, în lume, la fiecare 3 minute, o femeie află că are cancer la sân, iar una din opt femei riscă să dezvolte o astfel de afecţiune.
Anul acesta se completează departamentul de anatomo patologie al Synevo. În 2011 s-a adus platforma robotizată pentru Testul Babeş Papanicolau în mediu lichid, iar anul acesta se completează cu imunohistochimie şi hibridizare in situ pentru diagnosticul de control al tumorilor de orice fel.
În 2011, laboratorul a adus şi testele pentru HPV pentru tulpinile 16, 18 pentru screeningul de cancer de col.
La aceste laboratoare se mai pot face determinări pentru stomac, colon, pentru rinichi, prostată şi pentru sfera pulmonară.


Articole înrudite