25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Abuzul de reţele de socializare poate duce la depresie şi anxietate
Abuzul de reţele de socializare poate duce la depresie şi anxietate

Un studiu realizat recent confirmă faptul că recursul excesiv la reţelele de socializare nu este bun pentru sănătatea mentală. Conexiunea îndelungată la ele face să crească riscul de anxietate şi depresie, scrie pourquoidocteur.fr.

Să ştii când să te deconectezi — este în mare mesajul studiului prezentat la Congresul British Psychological Society, care a avut loc la Manchester între 9 şi 1 septembrie. Conform acestuia, adolescenţii care rămân conectaţi prea mult la reţelele de socializare riscă mai mult să fie depresivi.

"Adolescenţa poate fi o perioadă de vulnerabilitate crescută, iar apariţia unei depresii, a unei anxietăţi sau a unei calităţi necorespunzătoare a somnului pot contribui la aceasta", arată dr Heather Cleland Woods, adăugând că este important de ştiut cum pot produce reţelele de socializare astfel de stări.

În cadrul studiului, 467 de adolescenţi au completat chestionare despre accesarea în timpul zilei sau al nopţii al reţelelor. Prin alte teste li s-au evaluat calitatea somnului, respectul faţă de ei înşişi, semnele de depresie sau anxietate şi consumul emoţional.

Utilizarea reţelelor de socializare în timpul zilei şi o prea mare implicare emoţională duc la perturbarea somnului nocturn. Un consum emoţional excesiv se asociază şi cu o scădere a respectului de sine, o creştere a anxietăţii şi a depresiei — au fost principalele concluzii ale cercetării.

"Acest lucru înseamnă că trebuie să ne gândim la felul în care folosesc reţelele de socializare copiii noştri şi la momentul când trebuie să se deconecteze", a încheiat dr Heather Cleland Woods, citată de pourquoidocteur.fr.


Articole înrudite